Mátyás levéltári öröksége

Hunyadi János és Mátyás király címeresleveleiből reprezentatív forráskiadványt jelentetett meg a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL).

Magyar Nemzet
2019. 03. 19. 10:36
null
Bemutatták a Hunyadiak címeresleveleit Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunyadi János és Mátyás király címeresleveleiből reprezentatív forráskiadványt jelentetett meg a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL). A kötet a több országban, számos köz- és magángyűjteményben fellelhető, 1447 és 1489 között kelt, Hunyadi János és Mátyás által kiadott, a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket gyűjti össze – ismertette Rácz György, az MNL Országos levéltári főigazgató-helyettese a Mátyás király-emlékév projektzáró ünnepségén tartott bemutatón.

A címereslevelek fontos forrásai a Mátyás király idején működő budai miniátorműhely művészettörténeti kutatásának, a Mátyás király-emlékév projekt részeként megjelent 320 oldalas kiadvány 47 pergamenre írott címereslevél alapos dokumentációját adja közre, ebből 32 eredeti dokumentum, 15 levél pedig csupán másolatból vagy leírásból ismert – mondta Pócs Dániel, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének főmunkatársa. A látványos képek mellett minden oklevélhez tudományos igényű ismertető tanulmányt is talál az olvasó. A kötet történeti támpontokban gazdag bevezetőjéből a Mátyás-kori címereslevelek adományozását, a Mátyás-kori címerművészet európai és a Corvina-műhellyel való kapcsolatait, valamint a címereslevelek diplomatikáját ismerhetjük meg.

Bemutatták a Hunyadiak címeresleveleit
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hunyadi Mátyás születésének 575., uralkodása kezdetének 560. évfordulója alkalmából 2018-ra hirdette meg a Mátyás király-emlékévet a nemzetpolitikai államtitkárság. A kormány a Magyarság Házát bízta meg az emlékév programsorozatának lebonyolításával. Az álruhás Mátyás utazása vagy a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás az emlékév más programjaival együtt több tízezer embert értek el a Kárpát-medencében, valamint a diaszpóra magyarság körében – összegezte Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

Az emlékév projektjeinek kivitelezésében kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalabb generációra, nemcsak családi programokat kínáltak, amelyeken a legkisebbek is részt vehettek, hanem a tizenéves korosztályt is megszólították, például a Merre járt Mátyás király? című internetes alkalmazással, amely oktatási segédanyagként is jól hasznosítható.

Most ismét a középiskolások a kiemelt célcsoportja azoknak a Mátyás király uralkodásáról szóló, a legújabb kutatási eredményeket feldolgozó oktató kisfilmeknek, amelyeket az MNL a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem médiatanszékeivel együttműködve készített el. A pár perces kisfilmek szórakoztatóan, a fiatalok igényeihez alkalmazkodva, mégis informatívan mutatják be Mátyást és korát – hangsúlyozta Bozsonyi Károly, a KRE rektorhelyettese. A filmeket (A családi levéltár a Hunya­diak eredetéről, Hunyadi László halála, a Corvinák, Mátyás és a nők, Mátyás és az oszmánok, A legendák és mesék Mátyás királya, A levélíró Mátyás) a levéltár folyamatosan teszi közzé a YouTube videómegosztó portálon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.