Meztelen bohóc és Menyasszonytánc

Az izraeli magyar kulturális évad március 15. és október 23. között több mint ötven programot kínál a magyar kultúra sokszínűségéből, megszólítva minden korosztályt az izraeli fővárosban és Jeruzsálemben. „Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izrae­liek számára, és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt be fogunk mutatni, új polcra helyezi hazánkat idekint” — mondta Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete.

B. Orbán Emese
2019. 03. 21. 6:55
null
A világ első klezmermusicalje májustól újra látható lesz az Operettszínházban Fotó: Budapesti Operettszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi izraeli látogatásán jelentette be a magyar kulturális évad megszervezését, kiemelve, hogy ez Magyarország ajándéka a magyar–izraeli kapcsolatok újrafelvételének és a Budapest és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodás 30. évfordulója alkalmából. A 2018. év végi Magyar Közlönyből azt is megtudhattuk, hogy a programsorozat létrehozására 385 millió forintot biztosít a kormány.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 19-én hivatalosan is megnyitotta az izraeli magyar kulturális évadot Tel-Avivban a Konzervatórium koncerttermében rendezett gálán.

A világ első klezmermusicalje májustól újra látható lesz az Operettszínházban
Fotó: Budapesti Operettszínház

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete így fogalmazott: „Magyarországot az ide kivándorolt magyar ajkú közösség révén sokan ismerik, de túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az első átfogó kultúrdiplomáciai kísérlet arra, hogy Izraelben bemutassuk hazánkat.

Az évadunk fő célkitűzése, hogy az itteni magyar ajkúak természetes közönségén túl a legkülönbözőbb hátterű izraelieket is megszólítsuk – olyanokat, akiknek nincsen semmilyen családi kötődésük a Kárpát-medencéhez.

Az üzenet lényege, hogy van egy baráti ország Közép-Euró­pában, ahol hasonlóan gondolkodnak bizonyos értékekről, mint Izraelben, és amely szintén teljesen egyedi kulturális háttérrel bír. Fontos része a mondandónknak, hogy Magyarország büszke a saját zsidó örökségére, és kiáll Izrael mellett a nemzetközi politikában.„

A több mint hét hónapon átívelő, két fontos nemzeti ünnepünket összekötő kulturális évad egyes elemei nagy hagyományú, híres fesztiválok programjában szerepelnek, ugyanakkor helyi intézmények és művészeti producerek működnek közre társszervezőként és finanszírozóként annak érdekében, hogy minden érdeklődő részt vehessen a magyar kulturális értékek seregszemléjén.

Nemzeti intézményeink közül a Budapesti Operettszínház művészei előfutárai voltak az évadnak, hiszen március 10. és 15. között nagyszabású gálaműsorral szerepeltek a jeruzsálemi Sherover Theatre-ben és két egymást követő estén a tel-avivi The Israe­li Operában.

Fischl Mónika, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Langer Soma és Vadász Zsolt a legismertebb szerzők legnépszerűbb operettjeiből adtak ízelítőt Bori Tamás rendezésében a Fitos Dezső Társulat néptáncosainak közreműködésével. Az Operettszínház nagyzenekara pedig egy autentikus magyar népi zenekarral, az Erdőfű kamarazenekarral is kiegészült.

A Kossuth-díjas Jávori Ferenc Fegya klezmermusicalje, a Menyasszonytánc (amely május 17-től látható újra a Budapesti Operettszínházban) a felújítást követően, szeptemberben lesz látható Tel-Avivban. A darabot, amelynek rendezője Béres Attila, a Budapest Klezmer Band kíséri.

A Magyar Állami Operaház Káel Csaba rendezésében Goldmark Károly Sába királynője című operájával, a Nemzeti Színház pedig ifj. Vidnyánszky Attila Georg Büchner Woyzeck rendezésével vendégszerepel a jaffai nemzetközi színházi fesztiválon.

Jövő hónapban – a gasztrofesztivál részeként – a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével több izraeli nagyváros éttermében magyar sztárséfek főznek.

Júniusban a fiatal közönséget kívánják megszólítani a Youngarian elnevezésű irodalmi-zenés romkocsmaprogrammal, amely 35 év alatti írókat, zenészeket, képzőművészeket mutat be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló program támogatásával.

Júliusban a táncé lesz a főszerep: a Győri Balett társulatától Ravel Boleróját és Velekei László Liszt és Wagner műveire készített Piano Plays című darabját láthatja a közönség a friss Kossuth-díjas Balázs János zongorajátékával. A karmiel dance festivalt pedig az Állami Népi Együttes nyitja meg.

A Meztelen bohóc című, színházat, cirkuszt és táncot ötvöző virtuóz előadással a Vági Bence vezette Recirquel Újcirkusz Társulat 2017-ben már fergeteges sikert aratott Tel-Avivban. A kulturális évad programjaként a produkció júliusban ismét látható lesz Izraelben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával Tel-Aviv legnagyobb művészmozija, a Cinema­theque magyar filmhetet szervez, ahol a Curtiz című film premierjét tartják, és A berni követet is bemutatják. A jeruzsálemi filmfesztivál középpontjában is a magyar filmek lesznek, és a Fresh Paint, Izrael legnagyobb kortárs képzőművészeti vására is nagy hangsúlyt helyez a magyar művészekre és alkotásaikra.

Októberben, nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva, Port Namal területén a nagykövetség magyar napokat szervez. A 30 éve szabadon rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi zsidó szervezetek programjával és képviselőivel is.

Fellép a Fricska Táncformáció, Pál István Szalonna és bandája, lesz épületvetítés, látható lesz Robert Capa rendkívüli fotókiállítása Tel-Aviv alapításának kezdeti időszakáról és a Magyar Szalon, a Magyar Művészeti Akadémia dizájnkiállítása.

Az izraeli magyar rendezvénysorozat programjából a komolyzene sem hiányozhat, míg a hivatalos nyitógálán György Ádám zongoraművész lépett fel, az évadot Rost Andrea és vendégeinek koncertje zárja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.