A népzene és a dzsessz összekapcsolása a Free Style Chamber Orchestra lemezén

Új nagylemezzel jelentkezik a hazai dzsessz-színtér meghatározó szereplője, a Free Style Chamber Orchestra. Az üveghegyen túl című album azokat a népzenei és dzsesszelemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fog játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 18. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Free Style Chamber Orchestra, amely 17 éve meghatározó szereplője a hazai dzsessz-színtérnek, állandó résztvevője a jelentős hazai és külföldi dzsesszfesztiváloknak, a negyedik nagylemezével jelentkezik Az üveghegyen túl címmel. A nagylemez már elérhető az összes ismert online zenei platformon, március 8-tól pedig fizikai formátumban, CD-n is megjelenik.

– Tavaly ősszel és idén tavasszal kétféle ingyenes ifjúsági koncertsorozatot terveztünk 10–25 éves fiataloknak, hogy bemutassuk és népszerűsítsük, milyen értéket képvisel a dzsessz és a népzene összekapcsolódása. A koncertsorozatot a járványügyi korlátozások miatt el kellett halasztanunk, és várhatóan csak ősszel tudjuk megtartani. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a dalokat megjelentetjük egy nagylemezen, hogy ezen a módon addig is eljussanak azokhoz, akik szívesen meghallgatnák. A tervek szerint a lemezbemutató koncertet április 12-én tartjuk a Budapest Jazz Clubban, ha lehet, közönség előtt, de ha erre nem lesz mód, akkor online közvetítés formájában lépünk fel – mondta Nagy János Yancha, a Free Style Chamber Orchestra vezetője. – A fúzió nemcsak azt jelenti, hogy feldolgoztunk néhány népdalt, hanem azt is bemutatjuk, hogy egy hagyományos, népzenei hangszer hogyan kapcsolódik össze a modernebb zenével. A zenekar egyik állandó tagja, Szerényi Béla tekerőn játszik, és ezt az alapvetően tradicionális, népi hangszert olyan dalokban is megszólaltatja, amelyek kifejezetten dzsesszimprovizációt kívánnak. Így meg tudjuk mutatni ennek a népi hangszernek a létjogosultságát a modern dzsesszben is – tette hozzá Nagy János.

A nagyzenekar
Fotó: Biljarszki Dániel/Bidani Photography

A lemez és az alkotók

Az üveghegyen túl című lemez gerincét Nagy János kompozíciói adják, de Frey György basszusgitáros, valamint a jelenleg Bécsben zeneszerzést tanuló fiatal tehetség, Nagy Ábel Márton egy-egy szerzeménye is helyet kapott rajta. Az albumon a Jöjj meg, Duna és az Indulj el egy úton című népdalok feldolgozásai is szerepelnek, melyeket Nagy János korábban, a néhány éve elhunyt Vasvári Pál basszusgitárossal közösen írt. Ebben a két dalban az együtteshez csatlakozik Kubinyi Júlia népdalénekesnő is.

A Free Style Chamber Orchestra az ingyenes ifjúsági koncertsorozatára két műsorral készül a 10–25 éves korosztálynak. A Tavaszi szél című programmal az együttes a magyar népdalok kincseit kívánja élővé tenni a fiatalok számára. A másik koncertprogram pedig a Jazz de Lune Debussy címet viseli, melyben a művészek a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a dzsessz formanyelvéhez igazítva alakítják át kreatív, improvizatív megközelítéssel. Ezeken a koncerteken Bogányi Gergely zongoraművész működik közre, aki az eredeti Debussy-darabokat szólaltatja meg. A koncerteket a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A Free Style Chamber Orchestra 2004-ben alakult, és nagy áttörést jelentett a hazai dzsesszéletnek, hiszen Magyarország első olyan állandó, professzionális kamarazenekara jött így létre, amely vonósokból, fafúvókból (klasszikus kamarazenekar), tekerőből és jazz-combóból áll. Az együttest Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vezeti, tagjai közül pedig többen eMeRTon-, illetve Artisjus-díjas zenészek.

Az énekes Kubinyi Júlia
Fotó: Biljarszki Dániel/Bidani Photography

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.