Bánk bán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Államalapításunk ünnepének előestéjén Bánk bán operabemutatót rendeznek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A színház és a Coopera közös produkciója alkalmat ad a méltóságteljes ünnepi élmény megélésére Budapest zöld szívé­ben, a város legnagyobb szabadtéri színpadán.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 7:04
null
Bánk bán Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Margitszigeti Szabadtéri Színházban az előző években is fontosnak tartották a közös és méltó megemlékezést az államalapító Szent István királyról. Bemutatták már Erkel Ferenc grandiózus történelmi operáját, az István királyt, a Széchényi könyvtárban őrzött teljes partitúrát rekonstruálva, Nagy Viktor rendezésében, Bretz Gáborral a címszerepben. Az előző év ünnepi bemutatója szintén emlékezetes, hiszen a színház rendelésére készült el az új Tolcsvay-mű, a Magyar rapszódia, amely nagy ívű alkotást egy zenére épülő, a magyar történelmi tájakat bemutató film kísért.

– Az évfordulók és ünnepek olyan alkalmak, amelyek lehetőséget adnak emlékezni és identitásunkat erősíteni, olyan programmal kapcsolódni ezen alkalmakhoz, amely erősíti az összetartozást, rávilágít nemzeti értékeinkre – nyilatkozta Bán Teodóra, a színház igazgatója. A mostani előadással kapcsolatban úgy gondolja, hogy egy felelős színházvezetőnek a szerepe alapve­tően meghatározó környezetére, a közösségre, amelyet az általa kiválasztott előadások, alkotók és művészek formálnak, keltenek életre. – Kötelességünk és feladatunk helyet adni egy olyan volumenű produkciónak, mint amilyen a Bánk bán, amely most a Cooperával együtt valósul meg, Vidnyánszky Attila rendezésében – mondta Bán Teodóra.

Erkel Ferenc grandiózus műve a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít a drámai történettel
Fotók: Teknős Miklós

A darab rendezője, Vidnyánszky Attila szerint „maga az a helyzet, hogy 2020-ban, a trianoni nemzeti tragédia századik évfordulójának évében kerül színpadra, már önmagában erőteljes szimbolikával bír. Hazánk nagy sorsfordulói, történelmi tragédiái mindig arra késztetnek, hogy átgondoljuk a helyünket a világban, megfogalmazzuk küldetésünk és végzetünk sajátosságait. Erre az opera műfaja, illetve Erkel grandiózus műve különösen alkalmas, hiszen sűrítve, ugyanakkor a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít bennünket a drámai történettel.”

– Bánk bán csak egy van, és ez ebben a verzióban érezhető csak igazán – fogalmazott a címszerepet éneklő Molnár Levente. – Ebben a baritonverzióban tud beindulni a dráma, és mivel mindenki „ott van a szeren”, mindenki a tudása legjavát tudja nyújtani, meg fog történni a csoda. Vagy úgy is fogalmazhatnék, kompromisszumok nélküli, nagyon vagány előadás lesz – hangsúlyozta az operaénekes.

Fotó: Teknős Miklós

Emblematikus nemzeti operánk, a Bánk bán, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező instruálásával és Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész karmester vezényletével kel életre. A címszerepben a Liszt-díjas Molnár Levente, a főszerepekben Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Boncsér Gergely lép színpadra. A margitszigeti színház és a Coopera közös bemutatója a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara, a Honvéd Férfikar, a Budapest Stúdiókórus, valamint a Csokonai Színház Tánckara közreműködésével kerül színpadra.

Kiegészítő programként, a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve egy utazó kiállítással egészül ki az előadás, amely a Bánk bán opera és dráma több mint kétszáz éves történetét mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nézőtéri fogadóterében, a „kerengőben”, ezzel téve igazán összművészetivé a kezdeményezést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.