Repülőcirkusszal a múltba

Bohócok, golyóakrobaták, kutyaszámok — a múlt század eleji cirkuszok hangulatának megfelelően válogatta össze a Repülőcirkusz című műsor artistaszámait Kristóf Krisztián artistaművész, rendező. A Fővárosi Nagycirkusz legújabb klasszikus cirkuszi műsorát április 20-tól lehet megtekinteni.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 04. 08. 13:00
null
Tótágas ég és föld között: Oleg Spigin is fellép Washington-trapéz produkciójával Forrás: Fővárosi Nagycirkusz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhírű „gentleman zsonglőr” és rendező Kristóf Krisztiánnak az volt a vágya, hogy a nézők egy olyan időutazáson vegyenek részt, amely visszarepíti őket a száz évvel ezelőtti nagy cirkuszok pompás világába, megidézve a cirkuszművészet igazi csodáját, ugyanis ezen a nyáron a bohócok és a nevettetés kerül a műsor középpontjába.

Kristóf Krisztián rendezte a március végén mozikba került hollywoodi szuperprodukció, a Dumbó című film cirkuszi jeleneteit is. Viszont a „Repülőcirkusz elnevezésű műsorának dramaturgiai értelemben semmi köze nem lesz a filmhez, ám a néző mégis felfedezhet majd bennük közös pontokat. A Fővárosi Nagycirkusz porondjára lép például Jana Posna, aki színes kutyáival többször is feltűnik a Dumbóban, akárcsak Szabó Réka, a Repülőcirkusz koreográfusa, valamint Tóth Klaudia, a Fővárosi Nagycirkusz tánckarának egyik tagja, akik szintén szerepeltek a mozifilmben.

Mivel a nevetés fontos eleme az előadásnak, a világ egyik legünnepeltebb bohócpárosát, Daris és Gianni Fumagallit hívták meg a nagycirkuszba. Fumagalli karaktere azon ritka bohócok közé tartozik, aki nem a közönséget bevonva nevettet meg, hanem saját maga a komikum tárgya. A monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztivál aranyérmes bohócait ezzel először sikerült Magyarországra csábítani, és aligha csalódunk az előadásukban.

Tótágas ég és föld között: Oleg Spigin is fellép Washington-trapéz produkciójával
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Különleges meglepetésnek ígérkezik a Repülőcirkusz címadó produkciója, Daniel Golla attrakciója is. A többszörös fesztiválgyőztes Mongol Cirkusz Társulat izgalmas ugrókötélszámmal és golyókon egyensúlyozó dobóakrobata-produkcióval lép fel. Érdekességként érdemes azt is megemlíteni, hogy a golyóakrobatikának is magyar gyökerei vannak: a közönség először a Sallai-csoporttól láthatta ezt a produkciót, még a negyvenes évek végén, amelynek technikáját átvették és továbbfejlesztették a mongol cirkuszművészek.

A rendező fontosnak tartja, hogy teret adjon a fiatal, pályakezdő tehetségeknek is, ezért felkérte a Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákját, Lena Dolinskayát, hogy az erre a műsorra koreografált levegőszámával kápráztassa el a közönséget. A Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckara szintén a kornak megfelelő jelmezekben táncol charlestont, swinget és keringőt a látványos bevonuláskor, a fináléban, valamint a műsorszámok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.