Szegeden mutatják be a ruhát, melyben Sisit meggyilkolták

Hamarosan Szegeden lesz látható az a ruhaderék, melyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor Genfben meggyilkolták. A kultikus ruha napok óta a Móra Ferenc Múzeum egyik kiállítótermében pihen, hogy hozzászokjon a klimatikus viszonyokhoz. A Sisi-kiállítás az idei múzeumok éjszakáján nyitja meg kapuit, ahol ezt a tárgyat is bemutatják.

Magyar Nemzet
2021. 06. 14. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szakaszába lép a szegedi Sisi-kiállítás építése – derült ki a Móra Ferenc Múzeum közleményéből. Mint írják, a múlt héten megérkezett a tárlat kollekciója a Móra Ferenc Múzeumba, melynek része az az eredeti ruhaderék (azaz ruhafelsőrész) is, melyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor meggyilkolták. A ruhadarabot napokon keresztül „pihentették”, hogy hozzá tudjon szokni az új környezet klimatikai viszonyaihoz, hamarosan kicsomagolják, majd el fogják helyezni a kiállítótérben.

A ruhadarabot tartalmazó csomag érkezése Szegedre
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Erzsébet királynét 1898-ban Genfben gyilkolta meg egy olasz anarchista, Luigi Lucheni. Sisi a Genfi-tó partján sétált a kikötő felé magyar udvarhölgyével, amikor a férfi fellökte, és szívtájékon szúrta egy élesre hegyezett reszelővel. A sérülést azonban nem vették észre azonnal: már a fedélzeten voltak, amikor a királyné rosszul lett. Kíséretében akkor tudatosult, mekkora a baj, amikor kibontották a fűzőjét, és meglátták a sérülést. A hajót azonnal visszafordították a kikötőbe, Erzsébetet visszavitték a szállodába, életét azonban már nem tudták megmenteni. A feljegyzések szerint utolsó mondata magyarul hangzott el, melyet udvarhölgyéhez intézett: „Mi történik velem?”

Ennek a drámai eseménynek a mementója ez a ruhaderék, melyet a Móra Ferenc Múzeum Sisi-kiállításán fognak bemutatni. A tárlatot az idei múzeumok éjszakáján, június 26-án nyitják meg.

A kiállítás a Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.