Szükségünk van hősökre

A sajtóban is megjelentekkel ellentétben mégsem Malina Hedvig projekt lesz a címe a kassai Thália Színház új darabjának, mert nem járult hozzá ehhez a magyarsága miatt bántalmazott, majd meghurcolt felvidéki asszony – tudta meg a Magyar Nemzet. Erről is kérdeztük az új címmel – Ma már nem mész sehova – készülő előadás rendezőjét, ­Czajlik József színházigazgatót. Megkerestük Malina Hedviget is, ő azonban nem kívánt reagálni az alábbi interjúban elhangzottakra.

2019. 09. 04. 10:54
Malina Hedvig
Könyv is készült a felvidéki magyar nő történetéről Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Honnan jött az ötlet, hogy darabot mutassanak be a Malina Hedviggel történtekről?

– Színházunk most lesz ötvenéves, és arra gondoltunk, ebből az alkalomból ezt a társadalmilag fontos témát is a repertoárunkra vesszük. A programunkban mindig szerepelnek közérdekűnek tekintett darabok is. Úgy véltük, hosszú évek hallgatása után a művészet is szóljon hozzá ehhez a kibeszéletlen ügyhöz. Szükségünk van hősökre – akik azonban nem mindig akarnak hősökké válni. Nekünk magunknak pedig szembe kell néznünk azzal, mit is kezdjünk ezzel a történettel, amelyet még nem sikerült megnyugtatóan lezárni.

– A hősök valóban nem feltétlenül szeretnének hőssé válni. Úgy tudjuk, Malina Hedvig nem járult hozzá, hogy a neve szerepeljen a darabban, amelyről pedig előzetesen Malina Hedvig projekt címmel lehetett hallani. Milyen egyeztetéseket folytattak vele, és ezek milyen eredményre vezettek?

– Egyik menedzserünk, Szpisák Gyula révén megkerestük őt, mintegy előremenekülve – ők ketten osztálytársak voltak a Nyitrai Egyetemen. Malina Hedvig ekkor kinyilvánította, hogy nem szeretne velünk találkozni, nem akar együttműködni, és lezártnak tekinti ezt az ügyet. Később megkért bennünket arra is, hogy a neve ne szerepeljen a darabban, illetve az azzal kapcsolatos pályázati anyagokban, és az előadás során se hangozzék el. Én erre a kérésre – tapintatból – csak igent tudtam mondani, noha arról nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy bárkinek meg lehetne tiltani azt, hogy történelmi tényekre hivatkozzon, és az ezekkel kapcsolatos igazságtalanságokat továbbgondolásra a nyilvánosság elé tárja.

Könyv is készült a felvidéki magyar nő történetéről
Fotó: MTI/Kovács Attila

– Mi akkor a tényleges cím, mikor lesz a bemutató és hogyan épül fel a darab?

– A napokban megszületett az új cím: Ma már nem mész sehova. A darabot én rendezem. Két felvonásban négy tételből áll, és alapvetően a zenére épül. Az első része az opera nyelvén szólal meg, a második operett, a harmadik oratórium, a befejező rész pedig egy, a nézőkkel közös, mintegy félórás fórum lesz. A darab egy fiktív rémálommal kezdődik, ami nem hagyja nyugodni a főszereplőt, akinek nem mondjuk ki a nevét, és akit három különböző színész alakít majd. A zenét a kortárs zene egyik meghatározó alakja, Faragó Béla szerzi. A próbákat az ősz folyamán kezdjük, a bemutató pedig december 12-én lesz Kassán.

– Megbecsült színház az önöké: két hete, az említett 50. évfordulóra is időzítve vehették át az Országházban a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat. Mit tudhatunk meg a közönségükről, amelyet ezek szerint beszélgetésre is hívnak a darab tanulságairól?

– Akárhol is laknak a felvidéki magyarok, mindannyian Szlovákiában élnek, élünk. A történet mindannyiunkat összekapcsol. Európa legészakibb magyar színházának nevezzük magunkat, az alapító okiratunk szerint tájoló színház vagyunk. Szlovákia egyetlen vállaltan utazó teátrumaként előadásaink – az évadtól függően – 50-70 százalékát Kassán kívül tartjuk, sorra járva a felvidéki és a magyarországi színpadokat.

Tizenkét év kálvária

2006-ban Malina Hedvig 23 éves egyetemistát ismeretlenek súlyosan bántalmazták a nyitrai utcán, miután magyarul beszélt mobiltelefonján. Ám a hatóságok hamarosan leállították az elkövetők elleni nyomozást, sőt a magyar lány ellen indult eljárás, akit azzal vádoltak, hogy kitalálta a történteket. Több mint 12 év elteltével, a strasbourgi bíróságot is megjárt ügyben tisztázták Malina Hedviget. Tavaly Andrej Kiska akkori szlovák államfő hivatalosan is bocsánatot kért tőle. – Zsák Malina Hedvig évekig politikai támadások célpontja volt, és megaláztatásban részesült, amiért a belügyminisztérium és a rendőrség korábbi vezetése a felelős – mondta az elnök a családjával immár évek óta Győr környékén élő asszonynak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.