Újjászületik a püspöki palota Nagyváradon

Jövő decemberre teljesen megújulhat a nagyváradi római katolikus püspöki palota. Az épület főhomlokzatának egy részét már restaurálták, a 2017 végén elkezdett munkálatok jó ütemben, a menetrend szerint haladnak.

Pataky István
2019. 07. 14. 9:15
null
A nagyváradi Római katolikus püspöki palota Fotó: Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi Krónika beszámolója szerint a nagyváradi püspöki palota belső terei­ben is zajlik a felújítás. Az első emelet két helyiségében viszonylag ép freskókat, figurális barokk alkotásokat találtak a restaurátorok.

Itt és a földszinten rendezik be a múzeumot, ahol a püspökség a saját gyűjteményét állítja ki, festményeket, szobrokat, textíliákat, amelyek között még XVI. századi műtárgy is akad. Ezek korábban a püspöki palota különböző irodáit, termeit díszítették. Az épületben négy konferenciatermet is kialakítanak.

A palota öt és fél hektáros kertjét szintén felújítják. A munkálatokat Beaudet Tancred francia kertész irányítja. A Bibliában szereplő növények mellett lesz egy, a középkori kolostorok kertjeit idéző részt is, amelybe fűszer- és gyógynövényeket ültetnek.

A nagyváradi püspöki palota Délkelet-Európa legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemléke, 1948-ban a kommunisták 24 órát adtak a püspökségnek a kiköltözésre, majd a görög polgárháború menekültjeit szállásolták el ott, később a Körösvidéki Múzeumot helyezték el benne.

A római katolikus egyház 2004-ben peres úton kapta vissza az impozáns épületet, amelyből tavaly ősszel költözött ki végleg az állami múzeum – emlékeztet az erdélyi Maszol hírportál.

A barokk palota felújításának összköltsége hatmillió euróra rúg; a rekonstrukciót a magyar kormány támogatásából fedezik. A püspöki palota kertjét a Greening Footprints elnevezésű magyar–román projekt keretében újítják fel.

A projekt vezetője a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó szarvasi arborétum, partnere pedig a püspökség. A 2018 júniusában indult és két évig tartó projekt révén a kert átalakítására 773 ezer euró áll a püspökség rendelkezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.