Holt szezon

Egyre többen ismerik fel, hogy az időskorúak gondozásában, segítésében, szórakoztatásában, utaztatásában nagy üzlet rejlik. Diszkréten teremt ehhez széles nyilvánosságot a carehomenet.com honlap, amely nyolcvan nyelven szolgálja majd ki a piacot.

Hanthy Kinga
2019. 05. 01. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelmi televíziók a 18–49 közötti korosztályok kegyeit keresik, az idősebbeknek, leghűségesebb híveiknek még elsősorban protézisragasztót és reumakenőcsöt kínálnak. Pedig a szeniorpiac ma már nem éledezik, hanem dübörög. Egyre kevesebb a néhány tízezer forintból tengődő, szegény nyugdíjas – még ha szeretnek is velük példálózni a politikusok –, és már itthon, illetve a kelet-európai országokban is megjelent az a módos réteg, amelyik időskorára színvonalas szolgáltatásokat akar és tud is vásárolni. A keresletet követi a kínálat, ki munkát, ki állást kínál, a bentlakásos otthonok piacán megjelentek a magánvállalkozások, amelyek néhány milliótól több tízmillióig ajánlják élethosszig tartó minőségi szolgáltatásaikat, közösségi oldalakon szerveződnek a házi ápolást vállalók. A kínálat egyre gazdagabb és színvonalasabb, az árak egyre magasabbak.

A piac tehát már él, és a carehomenet.com nevű új internetes portál készítői fantáziát láttak abban, hogy összehozzák a szereplőit. A világ jelenleg legnagyobb internetes szeniorszolgáltatásához évek alatt gyűjtötték össze az információkat, dolgozták ki a tematikát. A tapasztalatot a magyar bentlakásos otthonokról tájékoztató idosekoldala.hu honlapjuk nyújtotta, mondja Nádasi Jenő szerkesztő. A nagyobb adatbázis működtetéséhez mostanra sikerült olyan oldalt fejleszteniük, amelyik már a keresőóriásoknak is megfelel. Tizenhatezer szereplővel indultak el, közöttük a legkülönbözőbb szakterületek jelennek meg. Ingyen lehet külföldön, külföldről is állást keresni és kínálni, a református szeretetszolgálat például most Ukrajnában szeretne gondozókat toborozni. Vannak, akiknek csak napi néhány órás segítségre vagy társaságra lenne szükségük, a másik oldalon pedig olyanok, akik éppen napi néhány órás társaságot, versfelolvasást, főzést, közös filmnézést kínálnak. A szállásadók is ráébredtek arra, hogy a holt szezonjuk kitölthető a szabadabban mozgó idős vendégekkel. Mostantól, ha egy nyugdíjascsoport kigondolja, hogy mikor milyen jellegű kirándulást, nyaralást szeretne, nem kell a neten keresgélniük. Nincs az a kis összeg, amennyiért ne találnának szolgáltatást, és az ajánlat még házhoz, vagyis géphez is jön. Bárki feladhatja a hirdetését is ingyen, csak várnia kell az ajánlatokat. Hasonlóképpen egyszerűen elérhető a magánklinikák kínálata, az idősotthonok szabad helyei és árai, szolgáltatásai – összességé-ben 130 ezer magyar és külföldi intézmény kereshető, ez már most több millió embert ér el.

A carehomenet.com tehát összegyűjtötte a szenioripar igényeit, és a könnyen szervezhető randevú lehetőségét kínálja fel. Aki belép a rendszerbe, a továbbiakban már magát menedzseli, a saját oldalát ő tölti fel, a honlap kezelői a levelezését sem látják. A közvetítés díjmentes, de aki több szolgáltatást igényel, annak évi 85 eurót kell befizetnie. Ha egy intézmény belép a rendszerbe, még egy országot megjelölhet, ahonnan leginkább vendégeket, lakókat remél. Ha hirdetést ad fel, az érdeklődők közvetlenül nála jelentkeznek. A szállásközvetítő Bookingnak 10–15 százalék a jutaléka, ha a szállásadónak ezt nem kell megfizetnie, 10–15 százalékkal olcsóbb tud lenni. Ezek nem kizsarolt árak, de a lehető legolcsóbbak, mondja Nádasi Jenő, hozzátéve, hogy a rendszer is a lehető legegyszerűbben működik, mivel tisztában vannak azzal, hogy a szeniorok többsége nem számítógépes zseni.

A honlap nyolcvan nyelven fog „beszélni”.

A világ minden tájáról 63 ország 130 ezer bentlakásos intézménye már elérhető, most indítanak kampányt 500-700 ezer szállodánál, és néhány hete már intézmények is töltenek fel állásajánlatokat. Nincs munkaközvetítés, nincs lehúzás, egymás között lehet megállapodni, magyarázza a szerkesztő. A honlapot szeretnék 151 országban elindítani, az ápoló- és orvoshiány ugyanis nem csak nálunk egyre égetőbb. Eladó ingatlanokat már hat nyelven lehet feltölteni, ez kimondottan diszkrét szolgáltatás. Ha egy idősotthont eladnak, ha a vállalkozó meg akar válni tőle, a változás, a bizonytalanság pánikot kelt a lakók között. A honlapon viszont szabályozható, hogy a hirdetés csak oda jusson el, ahol érdeklődést kelt, így például le lehet tiltani, hogy a saját országban megjelenjen.

Minden egyszerű, jól átlátható, és mindez olcsó, foglalja össze a honlap szerkesztője. Jövő év végre szeretnék elérni, hogy a világ összes települése hírt kapjon a szolgáltatásról. Akkor lesz teljes a világméretű világhálós szeniorpiac.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.