REKLÁMBIRSÁG
Marokkó: több mint egy egyszerű konyha
Az arab ország páratlanul érdekes gasztronómiája olyan élményt nyújt az oda ellátogatóknak, amit soha nem felejtenek el
REKLÁMBIRSÁG
Van Budapesten egy vállalat, amely egy bizonyos országos nevű gyógyszer árusításával foglalkozik. Ezt a gyógyszert nem szokás jó társaságban megnevezni, de annál buzgóbban szokták bevenni mindazok, akiknek nincs rendben az emésztésük. Ez a vállalat kocsit is tart, amely a gyógyszereket szokta házhoz szállítani. A kocsin óriási betűk hirdetik a gyógyszer nevét.
A minap ezt a kocsit elragadták a lovak és vadul vágtattak végig az Andrássy úton. A rendőr fölírta a kocsi nevét és másnap már meg is büntették a vállalatot húsz forintra közlekedési kihágásért. Az üzlettulajdonos ragyogó arccal fizette ki a húsz forintot és amint hazaért, ráparancsolt a könyvelőjére:
– Kérem, Stern úr, legyen szíves hirdetést tenni közzé a lapokban, hogy a rendőrség húsz forintra büntetett meg engem (!) gyors hajtásért!
VEGYELEMZÉS
Egy fővárosi vegyészhez beállított egy dúlt arcú fiatalember.
– Uram, én szakítottam a menyasszonyommal, mert ő hűtlen volt hozzám!
– Uram, én vegyész vagyok!
– Tudom… A volt menyasszonyom hosszú levelet írt, amelyben ártatlanságára esküdözik és a sorok szét vannak mosva hulló könyeivel. Itt a levél.
– Uram, én vegyész vagyok és nem írásszakértő!
– Tudom, hisz éppen azért jöttem önhöz. Tudniillik arra akarom kérni, hogy vegyelemezze a könyfoltokat, mert én már nem tudok hinni az ő könye-
iben!
A vegyész el is végezte becsületesen a rábízott munkát és a vegyelemzési vélemény a következőképpen hangzott:
„A kérdezett foltokban sótartalmat nem találtam, csak csekély mennyiségű pepsinanyagot, amely nyálra enged következtetni.”
AZ UJHÁZI LEVES
Ujházi Edénél népszerűbb ember kevés van Budapesten. Sokan szeretik a mestert, de a vendéglősök egyszerűen imádják. Nem szolgálnak úgy ki vendéget Pesten semelyik vendéglőben, mint Ujházi Edét. Ahova pedig sokat jár, ott az ö kedvelt ételeit főzik neki, az ö kedvelt italait hordják elébe. Nyáron mindennap a Wampeticsben ebédel. És amint a pincér meglátja, hanyatthomlok rohan a konyhára és hozza neki az Ujházi levest, a borfiú pedig lóhalálában száguld a söntésbe és kéri az Ujházi fröcscsöt. Az Ujházi-leves igazán kitűnő találmány. Van abban minden, ami jó: tészta, tojás, paradicsom, zeller, zöldborsó, csirke-aprólék, kakastaréj, csibemáj, zúza.
Bemegy a mester egy délelőtt a vendéglő kertjébe és elfoglalja szokott helyét a teraszon. Az ételhordó rohanva hozza az Ujházi levest. Ujházi megnézi az étlapot és a szemébe ötlik ez a csábító sor: Zöldborsó leves. Felsóhajt.
– Istenem, milyen boldogok vagytok ti, fiúk!
Megkérdezi a társasága: Miért?
– Mert ti ehettek ebből a finom zöldborsó levesből. Fájdalom, én nem ehetem belőle, engem arra kötelez a népszerűség, hogy Ujházi-levest egyek. Nézzétek, már hozza is a pincér… Ujházi leves, minden áldott nap, folyton Ujházi leves.
És gyűlölettel nézett a párolgó levesre, melyet boldog vigyorgással tett elébe a pincér.
CSAK ELŐKELŐEN!
A Lipótvárosban van egy előkelő, predikátumos gazdag úriasszony, akinek a gazdagsága régibb keletű, mint a predikátuma. Hát biz ő fiatal korában nem igen vett még részt az előkelő társaság ezernyi szokásaiban, úgy hogy most százával keringenek róla az apró, kedves botlások. Például ő volt az, aki, mikor a Kereskedelmi Csarnok bálján bemutatták a királynak, a rövid párbeszéd után e nyájas szavaikkal vált meg ő felségétől:
– Felség, nálam, minden második kedden zsur van!
Aztán ő volt az, aki, amint megérkezett Abbáziába és megszállott a hotelban, így szólott a szobaleányának:
– Mari, nyissa ki az ablakot és eressze be a klímát!
Legutóbb pedig bement egy Andrássy úti fűszeresboltba és igy szólott a segédnek:
– Kérek három forintért igen finom five o’clock-teát!
(Pásztor Árpád–Szomaházy István–Tábori Kornél: Pesti krónika, 1910. Forrás: Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma)
Az arab ország páratlanul érdekes gasztronómiája olyan élményt nyújt az oda ellátogatóknak, amit soha nem felejtenek el
A belga sörök nem csupán italok, hanem a nemzeti identitás és büszkeség fontos részei
Pósa történetei nem öncélúak, hanem közösségi okulásra készültek, mindezt hitelesen, remek stílusban közli velünk, az olvasókkal.
Albert Gábor gazdag életművének sokszínű műfajú, tartalmú és üzenetű írásai bizonyítják, hogy életét a magyar nemzet kulturális örökségének megőrzésére és népünk szellemi értékeink továbbadására tette föl.
Menekülés közben a gyalogosok közé hajtott egy férfi Nyíregyházán - videó
Két magyar gólszerző, mégis nyert a Veszprém a Bajnokok Ligája-meccsen
Rosszul érezte magát a hétvégén, meghalt az X-Faktor kisgyermekes énekesnője
Feladta az egyik uniós tagállam: tárt karokkal várnak több százezer migránst
Szalah kezdhet csomagolni, megvan a gólerős utódja
Beszakadt a forint, ez állhat a szabadesés hátterében
K...rva nagy következmények
Pénteki sportműsor: ellenfelet kap a magyar válogatott az NL-osztályozóban; pályán a Bayern és a PSG
Orosz légicsapás ukrán célpontok ellen: Drámai fordulat a határnál
Stumpf magára rántotta a gyűlölettől bűzlő, saját maga által főzött kotyvalékát
Háborúra készülnek Németországban?
Nagy Feró komoly gyanúba keveredett + videó
Az arab ország páratlanul érdekes gasztronómiája olyan élményt nyújt az oda ellátogatóknak, amit soha nem felejtenek el
A belga sörök nem csupán italok, hanem a nemzeti identitás és büszkeség fontos részei
Pósa történetei nem öncélúak, hanem közösségi okulásra készültek, mindezt hitelesen, remek stílusban közli velünk, az olvasókkal.
Albert Gábor gazdag életművének sokszínű műfajú, tartalmú és üzenetű írásai bizonyítják, hogy életét a magyar nemzet kulturális örökségének megőrzésére és népünk szellemi értékeink továbbadására tette föl.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.