Ruhász, gúnyász, csillogász

Vigyázat! A digitális szótárolvasás „beszippant”! Csak óvatosan!

Minya Károly
2020. 12. 11. 16:00
null
Szótár Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki új műfajú művet akar olvasni, annak figyelmébe ajánlom a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda Szómagyarító honlapját (www.szomagyarito.hu). Bárki javasolhat egy-egy idegen szóra anyanyelvi megfelelőt. Jelenleg 13 760 magyarítás olvasható 10 420 szóra.

Napjaink egyik divat-idegenszava a podcast. Ez olyan digitálisan rögzített hangfelvétel, rádióadás-szerű adás vagy videóanyag, amely zenét, híreket, interjúkat tartalmaz. A sorozat készítője az interneten teszi közzé, és a feltöltést követően online érhető el. Egyébként a podcast elnevezés az angol POD betűszó (Portable on Demand) – jelentése: igény szerint hordozható – és a cast kifejezés (broadcast) – jelentése: adás, rádióközvetítés – összerántása. A Szómagyarító honlapra a következő javaslatok érkeztek: hangújság, internetes hangcsatorna, rádióhéj, nethang, digiműsor, tokhang. Mint látható, alapvetően szóösszetétellel alkották meg a kifejezéseket.

A másik, napjainkban jellemző idegen szó a pretriázs, amely még annyira új, hogy a helyesírása is ingadozó, az interneten a gyakoriság sorrendjében a következőképpen szerepel: pre-triázs, pre-triage, pretriage, pretriázs. Jómagam ez utóbbi alakváltozat mellett török lándzsát, amennyiben nem találtatik kifejező magyarítás. Bár létezik már egy, és bátran javasolható az előszűrés, hiszen arról van szó, hogy mielőtt valahová belépünk, lázmérés és járványügyi kérdőív kitöltése történik meg. Ily módon próbálják meg kiszűrni a koronavírus-gyanús eseteket. Egyébként a triázs már korábban is létezett: olyan értékelő rendszer, amelynek során az erre a feladatra speciálisan felkészített, célirányos ismeretekkel ellátott, vizsgázott ápoló elvégzi a sürgősségi osztályra beérkező betegek rangsorolását. A francia trier szó jelentése kiválogatni, szeparálni, szelektálni. Az egészségügyben a triázst, tehát a betegek rangsorolási procedúráját a napóleoni háborúk idején kezdték el használni frontsebészeti vonalon. Azokat a katonákat kellett kiválogatni, akik még harcképesek voltak.

A stylist, sztájliszt szó jelentése arculattervező, stílustanácsadó; az emberek külső megjelenésének, öltözködésük, hajviseletük, arckikészítésük összhangot alkotó képének a megtervezője. Az egyik legnyilvánvalóbb képzővel, az -ász, -ész foglalkozásnév-képzővel a következő magyarítások születtek: csillogász, gúnyász, ruhász, szépész, csínész. Sőt összetett szóval is elnevezték ekképpen: külcsínész, külalkász. A -nok, -nök képzős alak is idesorolható. Eredetét tekintve a szlávból vettük át az udvar szót és származékát, az udvarnokot is, ennek alapján elvontuk a -nok képzőt, és viszonylag korán megjelent a magas hangrendű -nök változata is, például fegyvernök. Különösen a nyelvújítók kedvelték, és tömegesen alkottak vele új szavakat nem csak foglalkozás megnevezésére: akarnok, mérnök, ügynök, védnök, zsarnok. Ez alapján született meg a sztájlisztra a jelmeznök és az irálynok. Szellemes összetétel még a külcsíntervező, a küllemmester, a csínmester. Kicsit ironikus a rongyvarázsló, a göncbűvész, a megjelenéshangoló, a fizimiskamérnök és az ingmérnök. Magyarázatot is fűz az utóbbihoz a szóalkotó: a hangmérnök a hangminőségért, az ingmérnök a tévés vita szereplőinek megfelelő kinézetéért felelős.

A honlapon ki vannak emelve a legújabb magyarítások, ezek közül az egyik jelenleg a koccingász, a kvaterka megfelelője, a másik a lepkemárvány, amely a hungarocellé. A legtöbb javaslat többek között a cafeteriára érkezett, például: juttatáskosár, juttatéria, jutalvány.

A szómagyarítás fóruma 2010 óta létezik, a havi látogatók száma igen magas. Vigyázat! A digitális szótárolvasás „beszippant”! Csak óvatosan!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.