Nincs speciális terápia

Június első napjaiban 27 országban 780 majomhimlővel fertőzött emberről tudott az Egészségügyi Világszervezet. Ez a különös kórokozó eredetileg állatokat fertőzött, majd átkerült az emberre. A feltételezések szerint a vírusgazda nyestkutya lehetett. A kór nehezen terjed emberek között, a járványügyisek abban bíznak, hogy nem alakul ki a koronavírus-járványhoz hasonló pandémia.

2022. 06. 12. 12:04
THAILAND - MONKEY BUFFET FESTIVAL - 2021
THAILAND-MONKEY BUFFET FESTIVAL-2021 Fotó: MAXIME GRUSS Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kullancsok csípése, házi kedvencek – kutya, macska – harapása, fertőzött állat megérintése, nem megfelelően hőkezelt, illetve nem higiénikusan kezelt hús, tej fogyasztása, fertőzött víz ivása – néhány lehetőség, amellyel kórokozókat juttathatunk a szervezetünkbe. E kórokozók lehetnek paraziták, baktériumok, gombák és vírusok. Az állatról emberre terjedő fertőzéseket zoonótikusnak nevezzük. Ilyen a koronavírus, és ilyen a majomhimlő is. Tartja magát az a feltételezés, hogy a koronavírus-járvány a vuhani (Kína) halpiacról indult el – a vírusgazda nyestkutya lehetett.

A majomhimlő legvalószínűbb természetes gazdái Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálók, közöttük tünetmentesen terjed a vírus. A majomhimlő nevéből is látszik, hogy alapvetően főemlősöket érint a megbetegedés, amely a rágcsálókról vagy más fertőzött állatról történő sikeres átugrást követően emberek között is terjed. Az emberiség történelmét évezredeken keresztül alakító fekete himlő közeli rokonáról van szó – olvasható Kemenesi Gábor pécsi virológus Facebook-oldalán –, ahhoz nagyon hasonló tüneteket, de jóval enyhébb megbetegedést okoz. A fekete himlő felszámolása óta a majomhimlő lett a legfontosabb embereket fertőző himlővírus.

A kórokozót először majmokban találták meg 1958-ban, innen is kapta nevét – ma azonban már döntően rágcsálókban mutatják ki. Emberben elsőként 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az eddigi legnagyobb dokumentált járványt 2017-ből Nigériából ismerjük, akkor több száz megbetegedést regisztráltak. A vírust azóta más kontinensekre is behurcolták. 2003-ban az USA-ban több fertőzést is leírtak, amelyek mindegyike a pécsi virológus szerint visszavezethető volt egy házi kedvencként tartott, fertőzött társas prérikutya-állományhoz, ahol minden beteg érintkezett ezekkel az állatokkal. (A prérikutyák Ghánából importált rágcsálóktól fertőződtek meg.)

Ha az öt évvel ezelőtti járvány volt, akkor a most dokumentált 780 eset alapján ismét járványról beszélhetünk. A vírusnak két, genetikai­lag elkülönülő variánsa van: a Kongó-medencei és a nyugat-afrikai. Előbbi súlyosabb lefolyású és jobban terjedő, míg az utóbbi enyhébb megbetegedést okoz, és kevésbé terjed emberek között.

A kongói változatnak tízszázalékos a halálozási aránya – ezért van jelentősége annak, hogy az eddigi eseteket a nyugat-afrikai változat okozta, melynek halálozási rátája csak egyszázalékos. Május utolsó napján Kongó kilenc, Nigéria egy olyan halálesetet jelentett, amelyet ez a vírus okozott.

Idén Afrikán kívül az első kilenc megbetegedést Nagy-Britanniában fedezték fel – a mostani megjelenés előtt összesen nyolc beteget azonosítottak a szigetországban. Portugáliában és Spanyolországban korábban nem fordult elő ilyen eset. Ezzel szemben Spanyolországban június másodikán már 156-ra emelkedett az igazolt fertőzések száma: a legtöbbet, 139-et, a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban azonosították. Az eddig azonosított fertőzések mindegyike enyhe lefolyású. A madridi tartományi kormány korábbi tájékoztatása szerint a fertőzések többsége az egyik fővárosi szaunához kapcsolható, amelyet már be is zártak a hatóságok.

Az Egyesült Államokban tavaly két fertőzöttet találtak, akik nigériai utazásuk után betegedtek meg. Nagy-Britanniában és Kanadában a közelmúltban előforduló majomhimlős esetek többségét az egészségügyi intézmények olyan férfiaknál mutatták ki, akik más férfiakkal létesítettek nemi kapcsolatot. Ezzel kapcsolatban Ibrahima Socé Fall, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzeti programjának regionális igazgatója azt mondta, ez új információ, amelyet megfelelően meg kell vizsgálni, hogy jobban megértsék az átvitel dinamikáját. David Heymann, a WHO korábbi veszélyhelyzeti részlegének vezetője azt állítja – őt a hu.euronews.com idézte –, a jelenleg leginkább elfogadott elmélet szerint a betegség gyors terjedése a meleg és biszexuális férfiakhoz köthető, akik szexuális úton adták át a vírust legalább két, tömeges megbetegedéseket okozó esetben, Spanyolországban és Belgiumban is.

A majomhimlővírus emberek közötti átvitele korlátozott, de megtörténhet szoros bőrkontaktus, cseppfertőzés, testnedvek és vírussal szennyezett tárgyak útján. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint akár törölközővel is átadható a kórokozó. A fertőzéstől a tünetek megjelenéséig általánosságban 5–13 nap telik el. A kezdeti tünetek könnyen összekeverhetőek más megbetegedéssel: fáradtság, láz, nyirokcsomó-duzzanat, izom- és hátfájás egyaránt előfordul. A jellegzetes kiütések egy-három nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon. A kiütések más himlőfertőzéshez hasonlóan kiemelkednek, megtelnek folyadékkal, majd idővel kifakadnak, és leszáradnak. Kemenesi Gábor szerint a kiütések a nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek, de kifejezetten a nyálkahártyán való megjelenést feltételezik a cseppfertőzéses terjedés mögött. A tünetek kettő-négy hétig eltarthatnak, specifikus terápiára nincs lehetőség, támogató kezelést szoktak nyújtani.

Azt olvasni, hogy az eredetileg a fekete himlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon majomhimlővírus ellen is. Mégis milyen fokú ez a védelem? Az 1979 előtt a fekete himlő ellen beadott oltásokkal kapcsolatban Müller Cecília azt mondta: pontosan nem lehet meghatározni a védettség szintjét. Vannak olyan szakmai vélemények, amelyek szerint a védelem elmúlt, és vannak olyanok is, amelyek szerint – mivel nem találkoztunk a feketehimlő-vírussal – nem tudhatjuk, hogy a „memóriasejtek” emlékeznek-e még a kórokozókra. A jó hír az, hogy a majomhimlős beteg általában két héten belül, mindenfajta terápia nélkül magától felgyógyul.

A pécsi virológus szerint a majomhimlős fertőzés semmiképpen sem hasonlítható a koronavírus-járványhoz, nem várhatóak komoly esetszámok, hiszen ez a fertőzés nehezen terjed emberek között. Ugyanakkor korábban is voltak behurcolt esetek, minimális terjedéssel, ám ami a mostani esemény érdekessége, hogy egyelőre járványügyileg nem köthetőek az esetek egymáshoz, a terjedés módja, mintázata és a forrás tehát egyelőre nem vagy csak részben ismert. Azaz a nyaralást nem veszélyezteti ez az újabb kórokozó, de nem árt az óvatosság, a higiéniás szabályok betartása és minden más, amivel az egészségünket védjük.

Védőoltások

A közvélekedés szerint az első védőoltást – a fekete himlő ellen – Edward Jenner angol orvos dolgozta ki. Nos, a semmelweis.museum.blog.hu-n megjelent elemzés szerint ez nem teljesen így van. Egy angol gazda, illetve a Schöneweidében házitanítóként dolgozó német tanár Jenner előtt évekkel alkalmazta az utóbb az angol orvosnak tulajdonított módszert. Jenner egyvalamiben volt jobb náluk: a tudását elsőként ismertette meg a nagyközönséggel. Jennernek egy fejőnő azt állította, azért nem kapta el a gyilkos kórt, mivel korábban már megfertőződött az enyhébb tüneteket okozó tehénhimlővel. Jenner 1796-ban kertészének szellemi fogyatékos kisfiát a tehénvírussal fertőzte meg, majd később ugyanezt tette a halálos változattal. A fiú túlélte a tesztet. Jenner magán is kipróbálta az eljárást, neki sem lett baja. Rájött, hogy gyengébb kórokozóval védetté tehető a szervezet a virulensebbel szemben. Hazánkban 1876-ban vezették be a himlő elleni védőoltást, 1887-ben pedig a himlő elleni újraoltást. 1979-ben a himlő elleni oltás megszűnt, aminek oka, hogy 1977. október 26-án regisztrálták az utolsó fekete himlő okozta természetes halálesetet (Szomáliában). A Magyarországon 1979 után születettek már nem kapták kötelező módon a fekete himlő elleni oltást, az úgynevezett tüzes karcolást.

Borítókép: Több ezer makákó etetése a thaiföldi Lopburiban. Alapvetően főemlősöket érint a megbetegedés (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.