Áram a kilincsben

Bódy Géza
2019. 12. 09. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanában üzletembereket is gyakrant ér fegyveres támadás. Mexikóban néhány hónap alatt tizenheten haltak meg, az Egyesült Államokban az idei év első felében közel ötven alkalommal lőttek rá nagyvállalkozó autójára. Nem meglepő, hogy világszerte egyre többen vásárolnak páncélozott kocsit: a különleges burkolattal ellátott autókból – a Bloomberg beszámolója szerint – több mint 300 ezer járja az utakat. A legtöbbet Brazíliában adjnak el belőlük, ahol több embert ölnek meg, mint bármely más országban, ezért nem véletlen, hogy São Paulóban havonta több száz megerősített járművet vásárolnak (ez az a város, ahol 2010-ben Jenson Button Forma–1-es pilótát is kis híján lelőtték, amikor a nyomornegyeden áthajtó kocsiját tűz alá vették, de biztonságos kocsiban utazott). Budapesten is történt páncélozott autó elleni támadás: a kilencvenes évek elején – úgy tudni, örmény merénylők – lőttek rá Bedrettin Tunabas török nagykövetre. Életét a vastag karosszéria mentette meg. Egyébként száz körül lehet az itthoni utakat járó szuperjárgányok száma.

Az egyik legnagyobb amerikai cég, a Texas Armoring Corporation jelenleg ötven járművet értékesít évente, mostanában indítják be új üzemüket Indiában. A társaság beszámolója szerint 1994 óta az USA-ban nyolcszorosára nőttek az eladásaik. A vásárlók száma Nyugat-Afrikában is bővül: részben azért, mert az ottani felső tízezer köreiben a golyóálló kocsik státusszimbólummá váltak.

A vásárlók számára a páncél vastagsága a legfontosabb szempont. A gyártók négy védelmi szintet különböztetnek meg, de a legfontosabb követelmény, hogy három, alig néhány négyzetcentiméteres felületre leadott lövést kell kibírnia a karosszériának. A kategóriákat a fegyverekhez mérten állapítják meg, ezt betűkkel és számokkal jelölik: a B4 a maroklőfegyver, a B5 a géppisztoly, a B6 az összes kézifegyver, végül a B7 a karosszériarobbantás ellen is véd.

A legtöbb vállalat szénszálas műanyaggal dolgozik, az ugyanis nem növeli jelentősen a súlyt, a fogyasztást. A BMW például aramidot és speciális polietilént alkalmaz, de fontos alapanyag a dyneema is, amelynek keménységét a kevlárhoz hasonlítják. Tizenötször ellenállóbb az acélnál, összetétele természetesen titkos.

Használtan is kapható páncélautó. Külföldi weboldalakon húszmillió forinttól már elvihető a kocsi, az extrákkal felszerelt, B6-os, B7-es védelmi szinttel ellátott változatok 150 milliótól indulnak. A defektmentesség, a számítástechnikai eszközök, a műholdvevők garmadája alap.

Az árat növelheti a nagyobb üvegvastagság, az oxigénbefúvó és tűzoltó rendszer, illetve a robbanásbiztos üzemanyagtartály, netán a füstkibocsátó berendezés, amely a hatékony „eltűnést” szolgálja. De jól jöhet az áram alá helyezhető kilincs is (ennek használata engedélyezett az Egyesült Államokban). Egy orosz „üzletember” az Egyesült Államokban utólag páncéloztatta új Range Roverjét, az átvételt viszont már nem érte meg. Egy hagyományos autóban agyonlőtték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.