Litty-lötty

A politikai korrektség őrült mozgalma onnan indul ki, hogy ha az emberek fejében a fogalmakat megváltoztatjuk, a gondolkodásuk is megváltozik.

Végh Attila
2021. 12. 03. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai korrektség mára őrületté dagadó mozgalma abból a felfogásból indul ki, hogy ha az emberek fejében a fogalmakat megváltoztatjuk, a gondolkodásuk is megváltozik. Ez igaz. Az emberek fejében rezeg egy nagy szóháló, amely minden pillanatban a világra vetül. Ez a háló fogja össze mindazt, ami odabent a kintiből megképződik. Ez ad formát neki. Értelmet. Jelentést a világ jelenségeinek. Minél primitívebb az ember, annál kevesebb szóból szőtt a háló. És minél kevesebb benne a szó-csomópont, annál nagyobb a háló lyukmérete. Nagy lyukú hálóval nem lehet kifinomult jelentéseket fogni. Ez az oka annak, hogy aki eleve bunkó, az is marad.

Persze minden mozgalom úgy indul, hogy elfogadtatja magát alapanyagával, a még régi fogalmakban gondolkodó tömeggel. Szépnek és jónak állítja be törekvését, bármit is jelentsenek a ’szép’, illetve ’jó’ szavak. A PC mozgalma (amelyre inkább a ’hadjárat’ kifejezést alkalmaznám) ennek érdekében a kezdetektől igyekezett elhitetni magáról, hogy fogalmi csereügyleteinek célja a helyesen gondolkodó, comme il faut polgárok társadalmának megalkotása. „Csúnya felnőttek, beszéljetek szépen, és akkor egy jobb, igazságosabb társadalom születik” – tanácsolja a PC hadvezetése. (Aztán – kezdetben csak csöndben – hozzáteszi: „És akkor nem lesztek kirekesztve a mi politikailag korrekt társadalmunkból”.)

Csakhogy maga a termék mindig rondább, mint a reklámja. A PC valódi célja egészen más: a tradicionális értékek lefokozása, a társadalom destabilizálása. A hagyományos polgári értékrendben nevelkedett európai ember mindaddig nem irányítható tökéletesen, amíg a fejében rend van. Ha odabent sikerül káoszt okozni, akkor a magukat liberálisnak nevező, de valójában neobolsevik elmeirányítóknak nyert ügyük van. Övék a hatalom és a dicsőség. Meg a lóvé. Ha az aberráció lesz a normalitás, akkor az országokat majd olyan embertakony tölti ki, amelyet arra löttyintenek az urak, amerre nekik jó.

A régi bolsevik uraknak könnyű volt a dolguk, mert kéznél voltak azok az osztályok, amelyeket könnyedén felizgathattak: a munkások, a parasztok. A maiaknak nehezebb a helyzetük, mert ezek az osztályok eltűntek. Kreálni kellett újabb, könnyen izgalomba hozható identitásokat, amelyek képviselői – hálából,

hogy kiragadtattak a nemlétből – biztos neobolsevik-szavazók lesznek éveken át. Ilyen a migráns, a földrajzi proletár, valamint az aberrált, a szexuális zsellér. A rezidensek és a családban élők pedig – a nagy szómágiának köszönhetően – előbb-utóbb majd ugyanoda húzzák a keresztet a szavazófülkében, ahová ezek.

A szemantikai manipuláció módszerei sokrétűek. Például a szívüknek kedves csúnya dolgoknak szép nevet adnak. Így lesz a ratyiból meleg, az agresszív határostromlóból menekült, a transzvesztitából szivárvány-aktivista, az eszmelágerből Európai Unió. És megfordítva: aki a homoszexualitást nem kedveli, azt homofóbnak nevezik. Homofób, ez a szóösszetétel annyit tesz: embergyűlölő. Tehát aki nem szereti a homokosokat, az embert magát gyűlőli. Hiszen az ember homoszexuális. Ezt mondja a neobolsevik nyelvi logika.

Szokásos nyelvi módszer a hiperszenzitivitás. Akinek például egy mexikói turistával találkozván eszébe jut, hogy akkor ő biztosan szereti a tacót, az már rasszista. Aki kirándul, az is. Aki sakkozik, az is. A jámbor átlagembernek, ha őszintén magába néz, egyre gyakrabban kell megállapítania, hogy velejéig romlott rasszista állat.

Hová vezet mindez? Én csak azt tudom, hogy rossz vége lesz. Lötykölődik a takony egy ideig, de egyszer majd eljön az a pillanat, amikor a nagy, zöld tengerből itt is, ott is emberalakok emelkednek ki. Összenéznek, bólintanak, kibiztosítják a szó-kézigránátokat, és elindulnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.