A C-vitaminban és folsavban dús ételek segítenek a gyulladások csökkentésében és bizonyítottan enyhítik az allergiás tüneteket. A citrom pedig rendkívül gazdag C-vitaminban, mint ahogy más citrusfélék is, például a narancs vagy a grapefruit.
A hagyma és a fokhagyma nem csak a vírusok ellen véd. A hagymafélékben lévő anyagok antihisztaminként működnek, és hatékonyan enyhítik az allergia tüneteit is.
Nemcsak hogy egészséges, de az allergiával is hatékonyan felveszi a versenyt a petrezselyem. Használható levesek és köretek ízesítésére, de akár önmagában is érdemes rágcsálni a zöldjét a tünetek megszüntetése céljából.
A bodza remek immunerősítő hatásával felkészíti a szervezetet az allergiaszezonra, ráadásul még finom is. Fogyasztható önmagában, de akár lekvár, vagy szörp formában is.
Kétféle módon is a segíthet az allergiaszezonban a brokkoli. Magas C-vitamin tartalma enyhíti az allergia tüneteit, valamint segít kitisztítani az eldugult légutakat. Szintén sokféleképpen fogyasztható.
A káposzta karotinjai azonnali segítséget nyújtanak az allergiás tünetek kezelésében. A hatás fokozása érdekében pároljuk meg egy kis olíva olajon, majd fűszerezzük is kedvünk szerint.
A kelkáposzta az allergia egyik legnagyobb ellensége, a brokkolihoz hasonlóan fejti ki a hatását, illetve olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek jelentősen csökkentik az allergia tüneteit. Rágcsálhatjuk magában, vagy fogyaszthatjuk például salátában, főzelékként vagy sütve is.
Bár nem igazán mondható ételnek, viszont nagy hatékonysággal veszi fel a harcot az allergiás tünetekkel szemben, érdemes tehát ebben az időszakban csalánkapszulát szedni vagy csalánteát fogyasztani.