Van, aki onnan ismeri ezeket a vörös vagy fekete marhákat, hogy az M7 mellett legelésznek, van aki az étlapokról. A balatoni angus fogalom a steak kedvelők körében – írja a likebalaton.hu.
Balatonfenyvesen van a legnagyobb hazai állománya és törzstenyészete az Aberdeen angus fajtának, ahol világszínvonalú marhahúst állítanak elő, heti 20-25 vágással. Ráadásul modell értékű módon, fenntartható gazdálkodással, az pedig ugyancsak példátlan, hogy az itt előállított marhák kétharmada feldolgozva a hazai vásárlók elé kerül, nem pedig lábon hagyja el az országot. Mindez nem véletlenül alakult így, Balatonfenyvesen régi tradíciója van a húshasznú szarvasmarha tenyésztésnek, már a Hubertus Bt. jogelődje, a Balaton Nagybereki Állami Gazdaság is ezzel foglalkozott, az 1970-es évek elejétől.
— 10 ezer hektáron gazdálkodunk, amiről azt kell tudni, hogy ebből 6 ezer hektár gyakorlatilag egy lápterület – mondta Kanyar Roland, a társaság állattenyésztési ágazatvezetője. – Itt a talaj szerkezete és minősége másra nem is ad lehetőséget, mint gyepgazdálkodásra. Nem véletlen, hogy ezeknek a területeknek, már több mint 40 évvel ezelőtt a hústenyésztés irányába indult a hasznosítása. Ennek tehát eleve volt itt hagyománya, de 1997-ben elkezdődött egy fajtaátalakító keresztezés, aminek köszönhetően ma már 1200 tisztavérű angus tehén és annak szaporulata adja a állományt. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon ez a legnagyobb tenyészet.
Az angus egy Skóciában nemesített marhafajta, ami kitűnő tulajdonságainak köszönhetően mára világfajtává vált. Ezek az egyszínű vörös, vagy fekete borjak 30-35 kilogrammos súllyal, tavasszal születnek. Nagyon jámbor természetűek és szinte kommunikálni lehet velük. A fajtának genetikai jellegzetessége az is, hogy nincs szarva, erősek az anyai tulajdonságai, ezért ezek a tehenek könnyen ellenek és sokáig gondoskodnak a borjakról. A bocik egészen addig amíg el nem választják őket, csak legelnek és anya állat tején növekednek. Nagyon gazdaságosan hizlalhatók: ideális körülmények között átlagosan akár napi 1-1,5 kilogrammot is tudnak gyarapodni. Manapság ha versenyt rendeznek, rendre ez a fajta a legjobb, amikor arról van szó, hogy egy hektár területen hogyan lehet a leghatékonyabban prémium minőségű marhahúst előállítani.