Az egészség, a vitalitás megőrzése, valamint az immunrendszer erősítése érdekében ajánlott minél több értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmazó italt fogyasztanunk.
BODZATEA
A bodza virága gazdag értékes anyagokban (glikozoidok, szaponinok, tanninok, pektinek), természetes olajokban, ásványi sókban, de magas a C-vitamin-tartalma is. A bodzatea kiváló immunerősítő ital, meghűléses, influenzás betegségek esetén jól használható, csillapítja a lázat, felszabadítja a légutakat, de az ízületi gyulladás, a reuma kellemetlen tüneteit is enyhíti.
Hozzávalók: egy-két evőkanál szárított bodzavirág, egy csésze forrásban lévő víz, méz ízlés szerint, egy vékony szelet citrom.
Elkészítése: A bodzavirágot forrázd le a vízzel, hagyd állni öt-tíz percig, majd szűrd le. Ízesítsd citrommal és mézzel.

TORMÁS-HAGYMÁS-ALMAECETES ITAL
Egy immunerősítő ital, pontosabban egyfajta sűrítmény, aminek minden hozzávalója segíti az immunrendszer működését. Értékes összetevőinek köszönhetően felveszi a harcot a baktériumokkal és vírusokkal, segít leküzdeni a gyulladásos folyamatokat. Érdemes az őszi-téli időszakban rendszeresen fogyasztani a megadott mennyiségben!
Hozzávalók: fél csésze apróra vágott fokhagyma, fél csésze apróra vágott torma, fél csésze apróra vágott hagyma, negyed csésze reszelt gyömbér, két evőkanál Cayenne-bors, három csésze almaecet.
Elkészítése: Keverd össze a fokhagymát, a tormát, a hagymát, a gyömbért és a Cayenne-borsot egy literes befőttesüvegben. Töltsd fel az almaecettel. Hagyd állni két-három órát, aztán szűrd le, és fogyassz el belőle naponta egy evőkanálnyit!
GYÖMBÉR-GINZENG ITAL
A gyömbér rendkívül széles körben kedvelt és használt, de ginzeng talán kevésbé ismert. Hatóanyagai serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek termelődését. Csökkenti a stressz által okozott tüneteket, növeli mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképességet. Fáradtság, kimerültség esetén is segíthet ez az immunerősítő ital.
Hozzávalók: nyolc vékony szelet ginzenggyökér (vagy kb. negyed csésze szárított), két evőkanál gyömbér, két rúd fahéj, öt csésze víz, mandulaital, méz.