Mindent a szalmonelláról: tünetek, megelőzés és gyógymód

Nyáron a gyomorrontás, súlyosabb esetben az ételmérgezés oka leggyakrabban az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, hűtése. Hazánkban a szalmonellózis, azaz a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő legtöbbször.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 08. 21. 11:55
Forrás: pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szalmonella sokszor magas lázzal, hányással, hasmenéssel jár, és az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús.

– Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – mondja dr. Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense a semmelweis.hu-nak. – A nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek, mint például tatár beefsteak, tiramisu, madártej, a házi majonézzel készülő ételek is okozhatnak szalmonella-fertőzést csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, és fontos alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani – figyelmeztet a szakember.

A SZALMONELLA TÜNETEI

  • A magas láz (enyhébb esetben csak hőemelkedés), a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek.
  • A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart.
  • A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá.
  • HOGYAN KERÜLHET MÉG A SZERVEZETBE?

    A szalmonellabaktérium az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerül a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul.

    Fotó: pexels.com

    A SZALMONELLA FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE

    Dr. Torzsa Péter felhívja a figyelmet, hogy a betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat!

    Az orvos tanácsai:

  • Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
  • A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók.
  • Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
  • A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
  • A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!
  • A SZALMONELLA KEZELÉSE

    Ilyenkor elsődleges a folyadék és elektrolitok pótlása, de kerülni kell az étkezés során a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását, javasolja Dr. Torzsa Péter. Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott. Hozzátette, hogy a szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.