Ötlettár: így tartsuk karban otthonunkat a nyáron

A nagytakarítások ideje általában a tavasz és az ősz, ám néhány tennivalót a nyáron a legpraktikusabb elvégezni.

Forrás: lakaskultura.hu2020. 08. 20. 19:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzük át a kamrát, fagyasztót!

Nyár végéhez közeledve már valószínűleg elfogyott a tavaly eltett befőtt- és lekvárkészlet, fogytán van a bespájzolt burgonya- és hagymamennyiség. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk a spájzban és a konyhában! Válogassuk át a régi befőtteket, a lefagyasztott készételeket: amit már réginek, romlottnak ítélünk meg, dobjuk ki. Az elraktározott élelmiszerek szavatossági idejét is nézzük át, ami közelít a lejárathoz, tervezzünk vele a következő főzésünk során – így nemcsak a kidobástól mentjük meg, hanem pénzt is spórolhatunk.

Írjuk össze, miből van, avagy lesz hamarosan hiány. Nézzük át a főzőedényeinket, eszközeinket, amit nem használtunk az elmúlt hónapokban gyakran, tegyük kevésbé hozzáférhető helyre, ami hibás vagy már túl kopott, hasznosítsuk újra, ha arra sem alkalmas, vigyük szelektív gyűjtőhelyre! Ha van elég időnk és elszántságunk, egy tisztasági festés mindig jót tesz ezeknek a helyiségeknek.

Tiszta hálószoba

Kifejezetten nyári teendő a hálószoba kitakarítása, teljes átszellőztetése. Az ágyak matracait, ha tehetjük vigyük ki a napra, mossuk ki a huzatát. A párnákat, paplanokat is tegyük szabad levegőre, napos helyen. Ha moshatók, akkor mossuk ki előírás szerint. Tegyük meg ezt az összes takaróval! Használhatunk természetes illóolajokat, például levendulát az illatosításukhoz.

Nagymosások

A lakásunk más textíliáit is érdemes átmosni és -szellőztetni a nyári napokon: a faliszőnyegek, függönyök, kanapéhuzatok sokkal hamarabb száradnak meg a melegben, mint máskor, így hamarabb letudhatjuk a tisztításukat.

Ne feledkezzünk meg az ajtókról!

Az ablakok mellett a redőnyök takarítását is mostanra érdemes időzíteni. Az ablakok tisztítása mellett a ház többi nyílászárójáról se feledkezzünk meg: a bejárati és a szobaajtók is igénylik, hogy megszabadítsuk őket a portól és kosztól.

DIY a szabadban

Ilyenkor célszerű elvégezni a bútorainkon a már régóta halogatott kisebb javításokat, felújításokat is. Ha csiszolni, festeni szükséges, akkor most alkalmunk van megtenni azt a kertben, így mentesítve otthonunkat a portól és az erős szagoktól.

Szobanövények gondozása

Hálásak lesznek a bent tartott növényeink, ha egy kicsit több gondoskodást kapnak a nyári napokon: zuhanyoztassuk le őket, tegyük ki őket megszáradni a levegőre, ám ne közvetlenül a napfényre!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.