Paradicsomból teremtett földi paradicsomot egy magyar nő

Szerette volna, ha a családja nem agyonvegyszerezett dolgokat eszik, ekkor jött a kert ötlete.

Forrás: borsonline.hu2020. 08. 25. 20:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1800 tövön nyolcszázfajta paradicsom terem Csendes Ildikó husztóti kertjében. Nemcsak Európából, de a világ távoli országaiból, például Argentínából, Madagaszkárról, Svéd- országból, Mexikóból és Brazíliából származók is színesítik a kertjét.

Három éve költözött Husztótra Csendes Ildikó, aki korábban több mint huszonöt éven át dolgozott a szépségiparban, szépség- és modellversenyeket szervezett. Életét eközben végigkísérte a természet szeretete, a növényekkel való foglalatoskodás, és vonzotta a vidék szépsége is. Volt egy nagy álma: egy paradicsomkert.– Az ötlet úgy jött, hogy szerettem volna, hogy a családunk önellátó legyen és ne olyan agyonvegyszerezett dolgokat együnk, mint amiket az áruházakban árulnak – mesélte Ildikó, aki az egészségük érdekében kezdett kertészkedni, de váltani is akart az éle­tében. A férje tanácsolta, ha már úgyis szeret kertészkedni, akkor próbáljanak meg őstermelőként dolgozni.

MENNYI MINDEN

Ildikó a teljesség igénye nélkül említett néhány országot, ahonnan már kapott paradicsommagot:

Svájc

Kumato vagy fekete paradicsom. Rendkívül ízletes, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nemcsak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgymond éretlenül is. A gyümölcs héjának fekete színe van, a belseje viszont ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé.

Belgium

Ananas noire, vagyis a fekete ananász nevű paradicsom bőven terem és gyorsan nő. Egyszerre többszínű, szeletelve nagyon jól mutat, íze nagyon édes, kásás.

Erdély

Befőző rózsaszín, extra nagy méretű paradicsom. Folytonnövő, bőtermő fajta. Bő levű, igazi befőzőparadicsom, de friss fogyasztásra is kitűnő, vékony héjú, gyakoriak az egy kilogramm körüli termések.

Forrás: Pexels

Brazília

De berao, csodaparadicsom. Folytonnövő, neveléséhez lugasra van szükség, mivel egy tövön nem ritka a 150–200 darab gyümölcs, és négy méter magasra is felfut. Termése piros, tojás alakú, kisméretű, kemény húsú, aromás, szeletelhető, friss fogyasztásra jó.

Bolívia

Bolivian wild, vadparadicsom. Aranysárga, kerekded, mézédes bogyókat termő másfél-két centi átmérőjű, mely a bolíviai hegyvidékek (Andok) vad tájairól származik.

Olaszország

San Marzano. Lucullus típusú, szilva alakú paradicsom, befőzésre, szószra és aszalni való inkább, mert kevés magot, minimális vizet tartalmaz. Bőtermő, vékony héjú, húsos, édes, kevés savtartalommal és nem reped.

– Nagyon szeretem a paradicsomot. Minden dolognak, amivel foglalkozom, annak alaposan utánajárok, így derült ki számomra, hogy milyen sokfajta paradicsom van. Keresgéltem és a net feldobott ilyen oldalakat. Beléptem egy nemzetközi csoportba, ahol azt tűzték ki célul maguk elé, hogy a föld növényvilágát minél több emberrel megismertessék. Meg akarják mutatni, hogy milyen sokszínű és gazdag ez a világ, és ne csak azt ismerjék az emberek, ami a tömegtermelésen keresztül eljut hozzájuk. Ráadásul ezeket a magokat is szeretnénk megőrizni a jövő nemzedékeinek. Ezek a paradicsomok úgynevezett örökségparadicsomok, vagyis bizonyos tájakon szülőkről gyerekre öröklődnek. Elkezdtem levelezni a tagokkal, és magokat cserélni. Ez a csoportban önzetlenül ment, én is küldtem és mástól is kaptam különlegességeket – mesélte Ildikó a Borsnak. A különleges paradicsomoknak itthon is van piaca. Természetesen az áruk sem a tömegtermeléshez igazodik. Ezeket főleg éttermek és a különlegességeket szeretők vásárolják.

– Az ízük is változatos és más-más felhasználásra vannak. Ezek közül sok olyan finom, hogy hozzá még csak hasonlót sem lehet vásárolni a boltokban. Fajtától függően van köztük édesebb és sósabb is. Van, ami szósznak jó, más tölteni, sütni vagy salátának. A lédúsabbak nem utolsósorban persze lecsónak – mosolygott Csendes Ildikó.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.