1800 tövön nyolcszázfajta paradicsom terem Csendes Ildikó husztóti kertjében. Nemcsak Európából, de a világ távoli országaiból, például Argentínából, Madagaszkárról, Svéd- országból, Mexikóból és Brazíliából származók is színesítik a kertjét.
MENNYI MINDEN
Ildikó a teljesség igénye nélkül említett néhány országot, ahonnan már kapott paradicsommagot:
Svájc
Kumato vagy fekete paradicsom. Rendkívül ízletes, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nemcsak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgymond éretlenül is. A gyümölcs héjának fekete színe van, a belseje viszont ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé.
Belgium
Ananas noire, vagyis a fekete ananász nevű paradicsom bőven terem és gyorsan nő. Egyszerre többszínű, szeletelve nagyon jól mutat, íze nagyon édes, kásás.
Erdély
Befőző rózsaszín, extra nagy méretű paradicsom. Folytonnövő, bőtermő fajta. Bő levű, igazi befőzőparadicsom, de friss fogyasztásra is kitűnő, vékony héjú, gyakoriak az egy kilogramm körüli termések.

Brazília
De berao, csodaparadicsom. Folytonnövő, neveléséhez lugasra van szükség, mivel egy tövön nem ritka a 150–200 darab gyümölcs, és négy méter magasra is felfut. Termése piros, tojás alakú, kisméretű, kemény húsú, aromás, szeletelhető, friss fogyasztásra jó.
Bolívia
Bolivian wild, vadparadicsom. Aranysárga, kerekded, mézédes bogyókat termő másfél-két centi átmérőjű, mely a bolíviai hegyvidékek (Andok) vad tájairól származik.
Olaszország
San Marzano. Lucullus típusú, szilva alakú paradicsom, befőzésre, szószra és aszalni való inkább, mert kevés magot, minimális vizet tartalmaz. Bőtermő, vékony héjú, húsos, édes, kevés savtartalommal és nem reped.
– Nagyon szeretem a paradicsomot. Minden dolognak, amivel foglalkozom, annak alaposan utánajárok, így derült ki számomra, hogy milyen sokfajta paradicsom van. Keresgéltem és a net feldobott ilyen oldalakat. Beléptem egy nemzetközi csoportba, ahol azt tűzték ki célul maguk elé, hogy a föld növényvilágát minél több emberrel megismertessék. Meg akarják mutatni, hogy milyen sokszínű és gazdag ez a világ, és ne csak azt ismerjék az emberek, ami a tömegtermelésen keresztül eljut hozzájuk. Ráadásul ezeket a magokat is szeretnénk megőrizni a jövő nemzedékeinek. Ezek a paradicsomok úgynevezett örökségparadicsomok, vagyis bizonyos tájakon szülőkről gyerekre öröklődnek. Elkezdtem levelezni a tagokkal, és magokat cserélni. Ez a csoportban önzetlenül ment, én is küldtem és mástól is kaptam különlegességeket – mesélte Ildikó a Borsnak. A különleges paradicsomoknak itthon is van piaca. Természetesen az áruk sem a tömegtermeléshez igazodik. Ezeket főleg éttermek és a különlegességeket szeretők vásárolják.