Modigliani jegyében – virtuális kiállítás az avantgárd festő emlékének

Virtuális kiállítással emlékezik Modigliani halálának 100. évfordulójára Olaszország.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 17:54
null
Kis tájkép (1919) Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virtuális kiállítással emlékezik Modigliani (1884-1920) halálának 100. évfordulójára Olaszország. A csütörtökön kezdődő Nel segno di Modigliani (Modigliani jegyében) című online tárlatot Rómában mutatták be.

Amedeo Modigliani 20. századi toszkán avantgárd festő
Fotó: Wikipedia Commons

A toszkán festő és szobrász emlékére tervezett ünnepségeket és öt kiállítást a koronavírus-járvány miatt le kellett mondani.

„De nem törtünk le és virtuális kiállítást rendeztünk a toszkán avantgárd festő tiszteletére. A művészet iránt érdeklődőknek betekintést enged az alkotó világába, aki kevesekhez hasonlíthatóan testesítette meg a zseni és a rebellis művész romantikus mítoszát”

– mondta Luciano Renzi, az Amedeo Modiglianiről elnvezett intézet elnöke csütörtökön Rómában.

Amedeo Modigliani – Kis tájkép (1919)
Fotó: Wikipedia Commons

Az olasz és angol nyelvű kiállítás az intézet és Lazio régió szervezésében valósult meg.

„A nézők megmerítkezhetnek abban a kulturális és családias légkörben, amely Modigliani, a 20. század legnagyobb olasz művésze életélményét és karrierjét meghatározta”

– fogalmazott Renzi.

Amedeo Modigliani – Jeanne Hébuterne portréja (1918)
Fotó: Wikipedia Commons

A tárlat végigkíséri a nézőt a művész 60 mesterművének felfedezésén. Tucatnyi fotó és videó is látható a kiállításon, többek között bemutatják a toszkán, a szardíniai és a párizsi lakásokat is, ahol a nagy toszkán festő élt és alkotott.

a pupillák nélküli portrék festője

Modigliani halálának századik évfordulójára készült A művészet templomai sorozat legújabb alkotása, melynek címe: a róla elnevezett centenárium. A film érdekessége, hogy egy teljesen új nézőpontból mutatja be a tragikusan fiatalon elhunyt olasz avantgárd festő és szobrász, Amedeo Modigliani életét.

Valeria Parisi a toszkán avantgárd festő életét Jeanne Hébuterne emlékiratai alapján mutatja be dokumentum-játékfilmjében. Hébuterne a festő élettársa volt, aki két nappal a művész halála után öngyilkosságot követett el. Egy igazán szenvedélyes szerelem történetét látjuk. Az emlékiratokból kiderül, hogy mindketten óriási hatással voltak egymásra, ami nemcsak szerelmük kibontakozását hozta, hanem mindkettőjük művészi kiteljesedésében is óriási szerepet játszott.

A sorozatra jellemző, hogy nemcsak a művész pályaképét rajzolja meg, hanem arra is törekszik, hogy bemutassa, elemezze alkotásait és azt a korszakot, amelyben élt. A bécsi Albertina gyűjteményéből, a Modigliani és a Montparnasse-i kaland című tárlatból, a Livornói Városi Múzeumból, a Washingtoni Nemzeti Galériából válogattak az alkotók, de megjelennek a jelentős párizsi műgyűjtemények festményei is.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.