A legnagyobb tudós nőket mutatja be egy új 2021-es falinaptár

A nukleáris asztrofizika meghatározó nőalakjait mutatja be az a 24 nyelvre lefordított 2021-es falinaptár, amelynek magyar nyelvű kiadványa az ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával készült el.

Forrás: MTI2020. 12. 26. 17:52
null
Az asztrofizikára legnagyobb hatást gyakorló nők ezentúl falinaptáron is láthatóak Forrás: dropbox.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 nyelvre lefordított 2021-es falinaptár a történelem legnagyobb női tudósait mutatja be. Ennek magyar változatát készítették el az ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

A kémiai elemek keletkezésének eredetére vonatkozó kutatások magukban foglalják az elméleti és kísérleti magfizikát, a megfigyelő csillagászatot, az asztrofizikai modellezést és az elméleti kozmológiát, mivel ezen tudományágak egyesítik azt a szakértelmet, amelyet a nukleáris reakciók és ezen reakciók asztrofizikai megnyilvánulásainak vizsgálata igényel. Ezt hívják nukleáris asztrofizikának – olvasható a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleményében.

A női kutatók meghatározó alakjai voltak ezen tudományterületek fejlődésének, hozzájárulásuk alapvető fontosságú a csillagászati megfigyelések, a vizuális és spektroszkópiai azonosítások, a csillagok osztályozása és katalogizálása, az objektumok előrejelzése és felfedezése, a megfigyelési eszközök tervezése és építése, a maganyag részeinek elméleti és kísérleti felfedezése, a fizikai magyarázatok, matematikai levezetések és kémiai interpretációk terén

– írják.

„Ezzel a falinaptárral példaképeket akarunk állítani, hogy a fiatalokat arra ösztönözzük, hogy a nukleáris asztrofizikát válasszák karrierútjuknak és mindenkit tájékoztatni akarunk a nők jelentős szerepéről, amit a nukleáris asztrofizika fejlődésében töltöttek és töltenek be” – idézik Christine Hamptont, a naptár tervezőjét.

A magyar nyelvű nyomtatott falinaptár 300 hazai középiskolába juthatott el.

A közleményből az is kiderül, hogy a projekt fő támogatói a COST (European Cooperation in Science and Technology), a ChETEC Action (Chemical Elements as Tracers of the Evolution of the Cosmos), az egyesül államokbeli Egyesített Nukleáris Asztrofizikai Intézet – Elemszintézis Központ (JINA-CEE) és a Nemzetközi Nukleáris Asztrofizikai Kutatási Hálózat (IReNA).

A magyar nyelvű falinaptár IDE kattintva közvetlenül elérhető.

Az asztrofizikára legnagyobb hatást gyakorló nők ezentúl falinaptáron is láthatóak
Fotó: dropbox.com

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.