Élesztőből állítanak elő mesterséges tehéntejet izraeli kutatók

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását.

Forrás: MTI, M12021. 01. 07. 12:28
null
sss Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot (azaz mesterséges tehéntejet) a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot – adta hírül közleményében az egyetem.

Az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Tehéntejet tehenek nélkül... ma már ez sem lehetetlen (A kép illusztráció)
Fotó: pexels

Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül.

A vállalkozás tej- és sajttermékei állítólag egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását.

Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

Ezek a tünetek a laktózérzékenység legbiztosabb jelei

PUFFADÁS ÉS BÉLGÁZOSSÁG

Ha tejtermékek fogyasztása után nehezebben tudja behúzni a cipzárt a nadrágján, az a laktózérzékenység egyik jele is lehet. Laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után ugyanis 30-120 percen belül puffadást és bélgázosságot tapasztalhatnak azok, akik érzékenyek rá – írja az Eatthis.com. Azonban, ha ez nem csak tejtermékek fogyasztása után fordul elő, akkor lehet, hogy más étkezési szokással van összefüggésben.

GÖRCSÖLŐ HAS

A laktózérzékenység egyik gyakori jele a hasi fájdalom, ami a tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik. Tehát ha például egy gombóc fagyi után szinte mindig fáj a hasa, akkor esélyes, hogy laktózintoleranciája van.

HASMENÉS

Észrevette magán, hogy egy pohár joghurt elfogyasztása után már szalad is a mosdóba? Ha igen, az egyértelmű jele lehet a laktózérzékenységnek.

A fogyasztott tejtermékek mennyisége szerepet játszhat a tünetek súlyosságában, általában minél több laktózt fogyasztunk, annál rosszabbak a tünetek. Míg kis mennyiségű laktóz a legtöbbször puffadást okoz, nagy mennyiségű laktóz már hasmenéshez vezethet.

HÁNYINGER

Egyes szakértők azt feltételezik, hogy valószínűleg a baktériumok túlszaporodása miatt következik be a hányinger, amikor a vastagbél küzd az elfogyasztott laktáz emésztésével.

Ha kíváncsi rá, mik lehetnek még a laktózérzékenység jelei, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.