Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot (azaz mesterséges tehéntejet) a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot – adta hírül közleményében az egyetem.
Az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Fotó: pexels
Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül.
A vállalkozás tej- és sajttermékei állítólag egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.
A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását.
Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.
Ezek a tünetek a laktózérzékenység legbiztosabb jelei
PUFFADÁS ÉS BÉLGÁZOSSÁG
Ha tejtermékek fogyasztása után nehezebben tudja behúzni a cipzárt a nadrágján, az a laktózérzékenység egyik jele is lehet. Laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után ugyanis 30-120 percen belül puffadást és bélgázosságot tapasztalhatnak azok, akik érzékenyek rá – írja az Eatthis.com. Azonban, ha ez nem csak tejtermékek fogyasztása után fordul elő, akkor lehet, hogy más étkezési szokással van összefüggésben.
GÖRCSÖLŐ HAS
A laktózérzékenység egyik gyakori jele a hasi fájdalom, ami a tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik. Tehát ha például egy gombóc fagyi után szinte mindig fáj a hasa, akkor esélyes, hogy laktózintoleranciája van.
HASMENÉS
Észrevette magán, hogy egy pohár joghurt elfogyasztása után már szalad is a mosdóba? Ha igen, az egyértelmű jele lehet a laktózérzékenységnek.
A fogyasztott tejtermékek mennyisége szerepet játszhat a tünetek súlyosságában, általában minél több laktózt fogyasztunk, annál rosszabbak a tünetek. Míg kis mennyiségű laktóz a legtöbbször puffadást okoz, nagy mennyiségű laktóz már hasmenéshez vezethet.
HÁNYINGER
Egyes szakértők azt feltételezik, hogy valószínűleg a baktériumok túlszaporodása miatt következik be a hányinger, amikor a vastagbél küzd az elfogyasztott laktáz emésztésével.
Ha kíváncsi rá, mik lehetnek még a laktózérzékenység jelei, kattintson IDE.