A tisztítószerek piacát vizsgálta a fogyasztóvédelem

Hatvanöt ellenőrzött termék közül tíznél tártak fel, főként az összetétellel és a jelöléssel kapcsolatos hiányosságokat.

Forrás: MW2021. 03. 23. 14:48
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztítószerek közül hatvanöt ellenőrzött termékből tíznél tártak fel, főként az összetétellel és a jelöléssel kapcsolatos hiányosságokat. A legsötétebb képet az ablaktisztító folyadékok mutatták, a termékek harmadánál találtak problémát. A folttisztítók azonban makulátlannak bizonyultak – közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma a minden háztartásban megtalálható tisztítószerek közül az ablaktisztítókat, mosogatószereket, mosószereket, folttisztítókat és lefolyótisztítókat vizsgálta – olvasható a haon.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

Az ellenőrzött kilenc ablaktisztító folyadékból három nem felelt meg, egynek az etil-alkohol, másik kettőnek az izopropil-alkohol tartalma volt alacsonyabb az adatlapon jelzett értéknél. Az alkoholtartalmat a termék címkéjén nem kell feltüntetni, az csak a biztonsági adatlapon szerepel, amelyet több gyártó a honlapján is közzétesz. Az ablaktisztítók egyike nem tartalmazott alkoholt, a többi alkoholtartalma 1,9 és 9,2 százalék között mozgott. A vizsgálati eredmények a biztonsági adatlapon rögzített értéktől való eltérés miatt felvetik a kémiai biztonsággal és veszélyes anyag tartalommal kapcsolatos jogsértés lehetőségét, ezért azokat átadták a népegészségügyi hatóságnak – derül ki a minisztérium közleményéből.

A szakemberek a mosó- és mosogatószereknél a mosóhatásért felelős fő összetevőjüket, az anionos felületaktív anyagtartalmat ellenőrizték.

A huszonhét mosószerből mindössze egyben volt kevesebb a hatóanyag a termék címkéjén feltüntetettnél. Három mosószerrel kapcsolatban megtévesztő jelölés miatt indult fogyasztóvédelmi hatósági eljárás.

A vizsgált nyolc mosogatószerből kettő adott okot a kifogásolásra. Az egyik címkéjén félrefordították az eredeti szöveget, anionos anyag helyett magyarul nemionos anyag szerepelt rajta.

Mosásnál folttisztítók használatára is szükség lehet, nyolc termék összetételét vizsgálta az ITM laboratóriuma, a feltüntetett hatóanyag tartalom szempontjából mindegyik megfelelt.

A laborban ellenőrzött tizenegy WC-tisztító és két lefolyótisztító sav- és lúg összetevő mérése szerint csupán egyetlen tisztítószer fertőtlenítő, fehérítő hatóanyagának tartalma nem érte el a címkén megadott értéket.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta: a tavaszi nagytakarításhoz használt tisztítószerek idei ellenőrzés-sorozata összességében megnyugtató eredménnyel zárult. A nem megfelelő termékek esetében a fogyasztóvédelmi hatóság a pontos tájékoztatás feltüntetésére kötelezi a gyártókat. Egy mosogatószer esetében a címke hibás tartalma miatt 300 ezer forint bírságot szabtak ki.

Az ITM laborvizsgálati összegző táblázataiban 2021-től jelöli a Magyarországon előállított termékeket. Ezúttal a tizenegy hazai gyártású produktum közül három mosógélnél és egy ablaktisztítónál merült fel hiányosság. A vizsgált árucikkek tételes listái hibajegyzékkel együtt a Fogyasztóvédelmi Portálon érhetők el.

Az ITM folyamatos fogyasztóvédelmi jelenlétével, rendszeres ellenőrzéseivel védi a családokat és a jogkövető vállalkozásokat. A tárca egész évben azon dolgozik, hogy kizárólag jó minőségű és biztonságos termékek kerüljenek a magyar otthonokba – olvasható a minisztérium közleményében a cikk írója szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.