Banksy ezúttal a híres readingi fegyház falára rajzolt

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán.

Forrás: MTI2021. 03. 02. 14:12
null
A Readingi fegyház falát díszíti a legújabb mű. Fotó: getreading.co.uk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán.

A menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott. A lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg.

A BBC News szerint a világhírű graffitiművész egyelőre nem erősítette meg, hogy ő készítette az alkotást, de a jellegzetességei alapján minden arra utal, hogy az ő műve lehet.

A readingi fegyház falát díszíti a legújabb mű
Fotó: getreading.co.uk

Oscar Wilde 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.

A fegyház 2013 óta nem működik, 2019-ben a kormány döntött arról, hogy eladják. Egy kezdeményezés azért kampányol, hogy ne lakásokat hozzanak létre a helyén, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem alakítsák kulturális közösségi térré. Mivel az ingatlanfejlesztés tavaly kudarcba fulladt, a helyi önkormányzat is a művészeti projektet támogatja.

A kampányhoz neves sztárok – köztük Kenneth Branagh, Natalie Dormer és Judi Dench – is a nevüket adták.

Paul Gough professzor, Banksy-szakértő szerint a fegyház falán megjelent kép „nagyon meggyőző”, a festmény színvonala arra utal, hogy hozzáértő alkotása, aki gyakorlott a falfestmények terén, és képes arra, hogy egy éjszaka alatt elkészítsen egy ilyen művet.

A professzor elmondta, hogy a kép feltehetően a fegyház művészeti központtá történő átalakítására reflektál. De mivel szerepel rajta az írógép, és az egész kapcsolatba hozható az írással, elképzelhető egy olyan üzenete is, amely a média és a Facebook körül zajló jelenlegi történésekhez is köthető.

Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy művét

Kivágták a falból és elszállították szerdán azt a Banksy-képet, amelyet a világhírű utcaművész egy nottinghami ház téglafalára festett. A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol.

John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, hogy egy hatszámjegyű összegért vásárolta meg a Banksy-képet, amelyet szakemberekkel vágatott ki egy nottinghami ház falából. Mint hozzátette, szeretné megóvni az graffitiművész alkotásait. Szerinte ugyanis az utca ártalmaitól műanyag lappal védett kép hosszú távon penészedne és károsodna a szabadban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.