időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Csempészett fegyverek is láthatóak lesznek a Hadtörténeti Múzeumban

Forrás: ORIGO, MTI
2021.06.25. 17:30
Csempészett fegyverek is láthatóak lesznek a Hadtörténeti Múzeumban

A rendszerváltás időszakára fókuszálva mutatja be a korszak haderejét a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombaton a Múzeumok éjszakáján.

Budapesten foglalták le Pinochet csempészett fegyvereit

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum a „Fordulópontok – 30 éve szabadon” téma köré épülő programokkal várja idén a látogatókat. A Múzeumok éjszakán az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az 1980-as és 1990-es évek magyar kézi lőfegyvereivel.

Korhű katonai ruhába öltözött hagyományőrzők fegyverbemutatója a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott családi napon, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján
Fotó: MÓNUS MÁRTON / MTI

A Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben rendszeresített típusokon felül bemutatják a magyar fejlesztők kis darabszámban készült fegyvereit,

például a Gepárd-fegyvercsalád érdekes darabjait, valamint külföldi gyártók termékeit is.

Különlegességként meg lehet tekinteni az 1991-ben a Ferihegyi repülőtéren lefoglalt fegyverszállítmány egyes darabjait is.

A csempészáru – mint írták – Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnokának jóváhagyásával, Chiléből, Budapest érintésével Horvátországba indult útnak, majd a lefoglalást követően a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe került. Egyes eszközöket – felügyelet mellett – kézbe is vehetnek majd a látogatók – közölték.

A „sosem volt hadsereg„ egyenruhái, és sosem látott filmek

Kizárólag a Múzeumok éjszakáján lesz látható egy olyan képzőművészeti kamarakiállítás is, ami a Magyar Néphadsereget a szocialista realista művészeten keresztül mutatja be,

Valamint a ”Sosemvolt hadsereg„ egyenruháiból összeállított válogatást is tartalmazza.

Az alkalmi kiállítás azokat a kísérleti, de rendszerbe végül nem került egyenruhákat mutatja be, amelyek egyrészt az 1980-as évek végének – ”lényegében már megújulni képtelen„ – Magyar Néphadseregét, illetve az 1990-es évek elejének – út- és hagyománykereső – Magyar Honvédségét reprezentálják – írták.

A kiállításon bemutatják a Magyar Néphadsereg számos relikviáját is
Fotó: MUJZER PÉTER / FORTEPAN

A nagyközönség számára 18 órától lesz látható a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című, megújult állandó kiállítás is.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum által biztosított, az 1918-1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának ”Az Est Filmnek„, nemrégiben a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, a korszakhoz és a témához kapcsolódó eddig elveszettnek hitt rekonstruált filmriportja több mint 100 év után először látható a megújult tárlatban – ismertették.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.