Ritka aranyérmekre bukkantak a pestis időszakából

Egy angliai fémdetektor kettő, igen ritka aranytárgyat tárt fel, amelyek kora a XIV. század közepére tehető. A régészek azonosították a két aranyérmét, amelyek eredete pont arra az időszakra nyúlik vissza, amikor a fekete halál néven is emlegetett pestis pusztított az országban – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 06. 26. 18:56
null
III. Eduárd ezt a ritka arany leopárd érmét 1344-ben verette Forrás: The British Museum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét középkori érme III. Eduárd angol királyt ábrázolja, aki 1344-től próbálta bevezetni ezeket az aranypénzeket Angliában. Az egyik ilyen érmére – egy 1344 januárjától júliusig kibocsátott, úgynevezett „leopárd érmére” (más néven fél florin-t) – a kutatók kudarcként tekintenek.

A Portable Antiquities Scheme (PAS) szakemberei szerint a pénzverde ugyanis túl költségesnek bizonyult, és a leopárd érmék értéke nagyban túlértékeltnek, főleg a benne található, igen nagy mennyiségű arany miatt.

III. Eduárd angol király pénzérméket veretett
Fotó: Wikimedia Commons

III. Eduárd ezeket a monetáris problémákat új érmék bevezetésével próbálta meg orvosolni 1344 júliusától 1351-ig, amikor a másik, most felbukkant érméket verték.

Ennek az „arany nemesnek” is nevezett érmének a súlya közel 7,7 gramm volt, tehát több mint kétszer akkora, mint a 3,5 grammos „leopárd érmének”.

Mindkét érmére egy fémkereső detektorral bukkantak még 2019 októberében a Norfolk megyei Reepham város közelében, ám a PAS régészei csak most fejezték be az értékes leletek elemzését. A szakemberek szerint a tárgyak leginkább kétféle módon kerülhettek a földbe.

Valószínűnek tűnik, hogy az érmék egyszerre kerültek a földbe, talán egy erszény tartamaként, de akár az is elképzelhető, hogy egy ide rejtett kincs részeként

– áll a PAS közleményében.

III. Eduárd ezt a ritka arany „leopárd érmét” 1344-ben verette
Fotó: The British Museum

Az érmék félbehajlottak, de egyébként jó állapotban voltak, csak kisebb mértékű kopásokat azonosítottak a felszínükön, amelyet valószínűleg a mezőgazdasági tevékenység okozott. A „leopárd” 23 karátos, vagyis körülbelül 96 százalékban tiszta arany, ami miatt könnyen „kincsnek” is minősíthetik.

A „leopárd érme” felfedezése különösen figyelemreméltó, figyelembe véve, hogy ezekből az érmékből nem sokat vertek, és alig maradt fenn néhány darab

– mondta Helen Geake, a PAS-leletek összekötő kutatója a BBC-nek, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Mindössze három ilyen „leopárd érmét” találhatunk ma a múzeumokban.

Hozzátette, hogy a két érme birtokosa valószínűleg gazdag embernek számított, mert a tárgyak mai értéke körülbelül 12 ezer fontnak (közel ötmillió forintnak) felel meg.

A XI. századi normann hódítást követően Angliában az érmék csak ezüstből készültek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.