Véget ért a gyönyörű vízesés csodája

Hétfőn délután leszakadt a bánsági Néra-Beusnica-szurdok Nemzeti Parkban található Bigér-vízesés óriási kőtömbje.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 13. 10:47
null
A vízesés az omlás előtt Forrás: SHUTTERSTOCK/SZASZ ELOD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn délután leszakadt a bánsági Néra-Beusnica-szurdok Nemzeti Parkban található Bigér-vízesés óriási kőtömbje – közölte közösségi oldalán a romániai állami erdőket kezelő Romsilva Országos Erdőtársaság.

A több köbméteres, mohával benőtt mészkőtömb, amelyen sok éren át csordogált a Ménes folyóba ömlő kis patak vize, a saját súlyát nem bírta el. A vízesés az 57B országút Oravicabánya (Oravita) és Bozovics (Bozovici) közötti szakasza mellett található annak a pontnak a közelében, ahol az északi sark és az egyenlítő közötti távolság felét is emlékhely jelöli – olvasható az Origo cikkében.

A könnyen megközelíthető vízesést sok turista látogatta, így nem meglepő, hogy a kőtömb leszakadásának a pillanatát is videó örökítette meg.

A filmet a Romsilva Országos Erdőtársaság tette közzé közösségi oldalán.

A Romsilva illetékese határozottan cáfolta egy helyi környezetvédő-idegenvezetőnek a román sajtóban tág teret kapott állítását, mely szerint a kőtömb leszakadását egy – a közelben létesített – pisztrángtenyészet segítette elő, melynek tevékenysége folytán csökkent patak vízhozama.

Az erdélyi Bánságban található Bigér-vízesést a theworldgeography.com portál 2013-ban a világ egyik legszebb vízeséseként mutatta be.

A vízesés az omlás előtt. (Az erdélyi Bánságban található Bigér-vízesést a theworldgeography.com portál 2013-ban a világ egyik legszebb vízeséseként mutatta be.)
Fotó: SHUTTERSTOCK/SZASZ ELOD

A kis patak vize mintegy nyolc méteres magasságból csorog alá egy mohával benőtt mészkőkúp felületén.

Debütált a világhálón az Erdély – Ég és föld között sorozat

A produkció nagy sikerrel debütált a pünkösdi hosszú hétvégén, 670 ezer nézőt ültetett a televíziók elé a Duna TV-n, ezzel országos szinten a hétvége egyik legnézettebb műsora volt. Az alkotók a nagy érdeklődésre való tekintettel az összetartozás napja alkalmából 2021. június 4-6 között ingyenes, online bemutatót tartottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.