időjárás 3°C Gál 2021. October 16.
logo

Megfejtették a pagodakarfiol különös formájának titkát

Forrás: bama.hu - mediaworks
2021.07.12. 17:24
Megfejtették a pagodakarfiol különös formájának titkát

Furcsa anomália áll a háttérben: a növény azért lesz ilyen, mert a rügyeiből nem fejlődnek virágok – írja a Baranya megyei hírportál, a Bama.hu.

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette a pagodakarfiol, más néven romanesco brokkoli jellegzetes formája mögött rejlő titkot: a növény azért lesz ilyen, mert a rügyeiből nem fejlődnek virágok. Ehelyett szárakká változnak, amelyek sikertelenül próbálnak virágot hozni – írták a kutatók a Science tudományos folyóiratban.

A romanesco brokkoli látványosan ismétlődő részeit fraktálnak is nevezik. A fraktál olyan struktúra, amelyben az egyes részek hasonlítanak az egészre. A pagodakarfiol esetében a növényt felépítő rózsák és annak darabjai hasonlítanak az egész zöldségre.

Romanesco brokkoli: félig karfiol, félig brokkoli
Fotó: Unsplash

A bimbókból virágok lennének, de ezt a célt sosem érik el. A szárak, amelyek ehelyett képződnek, alkalmasak lennének rá, hogy virágot hozzanak, de ugyanaz a folyamat kezdődik elölről.

Összességében ez a virágzás génhálózatának zavara – fogalmazta meg Christophe Godin, a kutatócsoport vezetője, a francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézet (INRIA) munkatársa.

Míg a karfiolok szára egyenletes arányban termel új rügyeket, a pagodakarfiolban a folyamat egyre gyorsabban halad. A piramisszerű rózsák aztán ebből a gyorsulásból fejlődnek ki.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.