Nagy meteort láttak Norvégia déli része felett

Szakértők feltételezik, hogy a meteor a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövezetből származik.

Forrás: MTI2021. 07. 26. 8:40
A meteor lights up the sky over Holmestrand
A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton Fotó: via REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy meteort láttak vasárnapra virradóra Norvégia déli része felett – közölte az NRK norvég közszolgálati televízió és a VG című helyi lap szemtanúkra hivatkozva.

A rendőrséghez több bejelentés is érkezett rendkívül erős fényjelenségről, illetve hangos zajról. A VG egyik újságírója a jelenséget egy tűzlabdaként írta le, amely az egész eget megvilágította. A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton.

A jelenséget nemcsak Norvégia déli részén, de Svédországban is látták.

A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton
Fotó: Reuters

Szakértők szerint a meteor részei az Oslótól nyugatra lévő térségekben csapódhattak földbe. Vegard Lundby, a meteorok megfigyelésével foglalkozó norvég hálózat szóvivője az NRK-nak nyilatkozva elmondta, hogy gőzerővel dolgoznak a becslések szerint több kilogramm súlyú, tudományos vizsgálatok szempontjából értékes darabok felkutatásán.

A meteor súlya egyelőre ismeretlen, de a szemtanúk beszámolói jelentős méretekre engednek következtetni. Egyesek szerint akár több tucat kilogramm is lehetett a hullócsillag. Szakértők feltételezik, hogy a meteor a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövezetből származik.

Megfejtették a Tejút rejtélyes csillagának titkát

A szupernóvánál tízszer erősebb robbanás, egy hipernóva szolgáltathatta az anyagot ahhoz a tejútbeli ősi csillaghoz, amely mindössze egymilliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett, és szokatlanul magas arányban tartalmaz egyes fémes elemeket.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.