időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Nagy meteort láttak Norvégia déli része felett

Forrás: MTI
2021.07.26. 08:40
Nagy meteort láttak Norvégia déli része felett

Nagy meteort láttak vasárnapra virradóra Norvégia déli része felett – közölte az NRK norvég közszolgálati televízió és a VG című helyi lap szemtanúkra hivatkozva.

A rendőrséghez több bejelentés is érkezett rendkívül erős fényjelenségről, illetve hangos zajról. A VG egyik újságírója a jelenséget egy tűzlabdaként írta le, amely az egész eget megvilágította. A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton.

A jelenséget nemcsak Norvégia déli részén, de Svédországban is látták.

A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton
Fotó: Reuters

Szakértők szerint a meteor részei az Oslótól nyugatra lévő térségekben csapódhattak földbe. Vegard Lundby, a meteorok megfigyelésével foglalkozó norvég hálózat szóvivője az NRK-nak nyilatkozva elmondta, hogy gőzerővel dolgoznak a becslések szerint több kilogramm súlyú, tudományos vizsgálatok szempontjából értékes darabok felkutatásán.

A meteor súlya egyelőre ismeretlen, de a szemtanúk beszámolói jelentős méretekre engednek következtetni. Egyesek szerint akár több tucat kilogramm is lehetett a hullócsillag. Szakértők feltételezik, hogy a meteor a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövezetből származik.

Megfejtették a Tejút rejtélyes csillagának titkát

A szupernóvánál tízszer erősebb robbanás, egy hipernóva szolgáltathatta az anyagot ahhoz a tejútbeli ősi csillaghoz, amely mindössze egymilliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett, és szokatlanul magas arányban tartalmaz egyes fémes elemeket.

Tovább...