Új sziget bukkant fel a tenger alól Tokiótól délre

Új sziget bukkant elő a csendes-óceáni Ivoto-sziget közelében, Tokiótól nagyjából 1200 kilométerre délre, miután a múlt hét végén elkezdett kitörni egy víz alatti vulkán – közölte hétfőn a japán parti őrség.

Forrás: ORIGO2021. 08. 17. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új sziget nagyjából egy kilométer átmérőjű és C betű formájú. Azt követően fedezték fel, hogy az Ivoto-szigetétől mintegy ötven kilométerre délre lévő vulkán elkezdett kitörni múlt pénteken.

A Japán Meteorológiai Hatóság füst és nagy mennyiségű hamu miatt adott ki figyelmeztetést a környező vizekre a vulkánkitörés várható folytatódása miatt.

A parti őrség vasárnap fedezte fel az újonnan képződött szigetet, amikor a levegőből figyelte az erupciót. A hatóság továbbá nagy mennyiségű habkövet – vulkanikus eredetű kőzetet – figyelt meg északnyugati irányba sodródni.

A térségben 1904-ben, 1914-ben és 1986-ban fedeztek fel újonnan felbukkant szigeteket, ám később ezek mindegyike elmerült.

A parti őrség szerint az 1986-ban felfedezett szigetet nagyjából két hónap után nyelték el a habok.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Twitter / Japan Coast Guard

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.