94 millió forintot kérnek egy érméért

Akár 300 ezer dollárért (94 millió forintért) is elkelhet egy rendkívül ritka, 17. századi, New England-i ezüst érme, amikor novemberben Londonban árverésre bocsátják – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 23. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1652-ben Bostonban vert, jó állapotú ezüst egyshillinges érmét - amelyből mindössze nagyjából 40 példányról tudni, hogy fennmaradt - nemrégiben találták meg az Egyesült Királyságban egy több száz régi érmét tartalmazó cukorkásdobozban - közölte szerdai közleményében az aukciót szervező Morton & Eden árverési ház.

James Morton, az aukciósház éremszakértője a New England-i érmét a gyűjtemény sztárjának nevezte. Mint közleményében felidézte, az ezüstschillinget John Hull pénzverdéjében készítették 1652-ben Bostonban, hogy a Massachusetts-öböl kolóniájának telepesei fizetőeszközként használhassák.

A massachusettsi törvényszék 1652-ben Hull-t és segédjét, Robert Sandersont bostoni pénzverőmesterré nevezte ki. A pénzverdét II. Károly angol király rendeletére 1682-ben bezárták.

A kezdetleges kialakítású érme egyik oldalán a New Englandet jelképező NE kezdőbetűk, a másik oldalán pedig a római XII szám szerepel, utóbbi arra utal, hogy egy shilling 12 pennyt ért. Az érmét Wentworth Beaumont adta át az aukciósháznak, miután apja megtalálta észak-angliai családi birtokán lévő otthona dolgozószobájában egy dobozban.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.