Ez a háziállat éhségsztrájkba kezd, ha rosszul bánnak vele + videó

Az új-kaledóniai vitorlásgekkókat sokáig kihaltnak hitték, csak 1994-ben fedezték fel újra a természettudósok. Azóta közkedvelt háziállattá vált, mivel nincsenek nagy igényei, így ideális felelősségteljes iskolás gyerekek, illetve olyan felnőttek mellé, akiknek nincs idejük kutyát vagy macskát tartani – írja a Petplace.

Forrás: petplace.hu2021. 10. 21. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kifejlett vitorlásgekkó mérete körülbelül húsz centiméter, élettartama pedig átlagosan 15-20 év. Természetesen minél jobbak az életkörülményei, annál tovább élvezhetjük a társaságát.

A vitorlásgekkó viselkedése

A vitorlásgekkó többféle színváltozatban megtalálható, nevét pedig a szeme fölött kezdődő taréjról kapta, ami végigfut a nyakán és a hátán, bár a taraj mérete egyedenként változó. Speciális, úgynevezett lábujjlamellái vannak, amelyek lehetővé teszik számára a könnyű mozgást a függőleges felületeken, valamint a kapaszkodó farok is segíti a mászásban.

Ezek az állatok rendkívül jó ugrók, ám nem szeretnek kézben lenni, ezért elképzelhető, hogy ugrással próbálnak kitérni gazdájuk elől. Csakhogy ilyenkor fennáll a sérülés kockázata, ezért jobb nem zargatni őket.

Akárcsak más gekkóknak, így a vitorlásgekkónak is leszakadhat a farka, ha baleset éri vagy erősen megszorítják, csakhogy neki nem nő vissza, ezért erre is érdemes figyelni. Egyébiránt nyugodt temperamentumúak, csak akkor harapnak, ha fenyegetve érzik magukat, de ezzel sem tudnak komolyabb fájdalmat vagy vérzést okozni – olvasható a Petplace cikkében.

Az élettér kialakítása

Mint a legtöbb hüllő esetében, úgy ezúttal is a fő cél az élőhely kialakításakor, hogy az minél pontosabban imitálja a természetes környezeti elemeket. Amit mindenképp érdemes tudni a vitorlásgekkóról, hogy vadon az alsó lombkoronaszinten, a fák vékonyabb ágain, több méter magasban él, emiatt nagy ugrásokra képes. Elsősorban éjszaka aktív, és a napfényes órákat általában a magasban levő ágakon alvással tölti.

  • A vitorlásgekkónak nagy térre van szüksége a mászáshoz, ezért gondoskodnunk kell ágakból, uszadékfából, parafakéregből, bambuszból és szőlőtőkéből vagy ezek kombinációjából kialakított felületekről, illetve magaslatokról, ahonnan nézelődhet.
  • Tegyünk a terráriumba mű és/vagy élő növényeket, például hegyescsúcsú futókát, filodendront, sárkányfát vagy fikuszt, ahol el tudnak rejtőzni és természetesen nem mérgezőek. Az edényét célszerű naponta újratölteni friss vízzel, illetve esténként párásítani, mivel valószínűleg inkább a leveleken lévő vízcseppekkel enyhíti szomját.
  • Az újszülött gekkót ajánlott a legkisebb méretű terráriumban (vagy tücskök tárolására szolgáló műanyag dobozban tartatni), mert ha hirtelen egy kifejlett állatnak szánt élőhelyre kerül, akkor a stressz miatt abbahagyja az evést és elpusztul. Ez sajnos gyakori probléma kezdő tartóknál.
  • A terrárium ideális mérete nagyjából 40 liter: ebben addig tartható, míg a súlya el nem éri a 20 grammot, azaz nagyjából 12 hetes koráig. Ilyenkor még nem fontos, hogy magas legyen a terrárium, különben felmászna a magasabb helyekre.
  • Amint meghaladja ezt, átkerülhet a végleges helyére, esetében egy körülbelül 80 literes (vagy nagyobb) álló terráriumba. Mivel a vitorlásgekkók a fákon élnek, aktívak, és szeretnek függőleges helyekre felmászni, ezért számukra az álló kialakítású terrárium az ideális.
  • Két-három vitorlásgekkó ideális élettere egy 100-110 literes terrárium. Ha egyszerre több gekkót szeretnénk tartani, figyelembe kell venni, hogy a hímek hevesen védelmezik területüket, főként ha nőstények is vannak, ezért egy terráriumban csak egy hím legyen.
  • Emellett az életkorra is figyelni kell: csak a közel azonos korú és méretű nőstények tarthatók együtt. Ha veszekednek, külön kell választani őket. (Egy hím mellé javasolt legalább két, három nőstény.)
  • A terráriumnak megfelelően kell szellőznie, ezért szellőzőráccsal ellátott üvegterráriumot válasszunk. Minél nagyobb a terrárium mérete, annál szebb látványt is nyújt. A mérsékelt és magas páratartalmú területeken a vitorlásgekkók kitűnően érzik magukat, ha jó a szellőzés.
  • Győződjünk meg róla, hogy semmi nem tud se ki, se bejutni a szellőzőrácson. Viszonylag magasra és ne túl zárt helyre tegyük a terráriumot, így a hőmérséklet könnyebben fenntartható, nem szorul be a levegő, és a gekkók is jobban kedvelik a magaslatokat.
Fotó: Unsplash

Vásárlás

A vitorlásgekkó az egyik leggyakrabban vásárolt gekkófajok közé tartozik, emiatt sajnos sok a felelőtlen szaporító is. Beszerzése csak megbízható kisállat-kereskedésből, illetve tenyésztőtől ajánlott, kiválasztáskor pedig az alábbiakra mindenképp figyeljünk:

  • Az egészséges gekkónak nem látszódnak a bordái vagy a medencecsontja;
  • Nem szeretik, ha megfogják őket;
  • Ritkán harapnak, de stressz hatására megtehetik.

A vásárlást követően legalább két hétig (de lehet akár egy hónap is) ne vegyük fel, sőt ne is érintsük meg a gekkókat. Hagyjuk, hogy alkalmazkodjanak az új környezetükhöz, és hozzászokjanak az új otthonukhoz, különben, ahogy már írtuk, a stressztől éhségsztrájkba kezdhetnek, ami végzetes lehet számukra – figyelmeztet az oldal.

Még a türelmi idő leteltével is csak nagyon lassan szabad közeledni feléjük, és eleinte csak maximum öt percet foglalkozzunk velük. Később növelhetjük ezt az időtartamot, de fél óránál akkor se tartson tovább. A legjobb, ha megvárjuk, hogy gekkónk hossza elérje a 7 centimétert (orrtól a faroktőig), és csak ezután kezdjük meg a kézhez szoktatást.  

Ezek a hüllők egyébként jól kézhez szoktathatók, különösen ha fiatalkorban kezdünk velük foglalkozni. A lényeg, hogy bánjunk velük óvatosan, mert puha pikkelyeik könnyen kisebesedhetnek, esetleg bőrgyulladásuk lehet. Végezetül pedig, amit már szintén említettünk, hogy vigyázzunk a farkukra, mert ha egyszer leszakad, többé nem nő vissza.

A teljes cikk, benne további tudnivalókkal a vitorlásgekkó tartásáról ITT olvasható el.

Borítókép: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.