Megfejtették, mi volt az a rejtélyes jel, ami a közeli csillagrendszer felől érkezett

Nem Földön kívüli eredetű volt az a rejtélyes jel, amit még tavaly észleltek a kutatók az idegenekre vadászó Breakthrough Listen program keretében – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 27. 10:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A furcsa rádióhullámokat még 2020-ban fogták, és akkor azt hitték, földön kívüli civilizációtól származnak: egy sor olyan jellemzőjük volt, amik alapján egy technológiailag fejlett faj küldhette volna őket. A jel a BLC1 katalógusjelet kapta.

A feltételezett forrás a Naphoz legközelebbi vörös törpecsillag, a mindössze négy fényévre található Proxima Centauri környéke volt.

A kutatók később újra elemezték az ausztrál Parkes-teleszkóp felfedezését, és kijózanító eredményre jutottak: 

A BLC1 valójában földi eredetű rádióinterferencia lehetett.

A csalódást keltő eredmény ellenére a megfigyelés segítheti a kutatómunkát, mivel a szakértők ez alapján olyan algoritmust tudnak kifejleszteni, ami hatékonyabban megkülönbözteti a hamis és a valódi Földön kívüli eredetű technoszignatúrákat (olyan jeleket, amik egy fejlett civilizációtól származnak).

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.