Több mint ezeréves maja kenura bukkantak Mexikóban

Igen jó állapotban megőrződött, több mint ezeréves maja kenura bukkantak régészek Mexikó déli részén.

Forrás: MTI2021. 10. 31. 16:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy édesvízzel telt kútszerű karsztképződményben (cenote) bukkantak rá búvárrégészek a Yucatán-félszigeten, közel a híres Chichen Itza maja város romjaihoz, amikor feltárási munkákat végeztek a tervezett maja vasútvonal nyomvonalának mentén – közölte a mexikói kulturális minisztérium.

Számtalan ilyen cenote van a térségben, amelyeket annak idején a maják szent helyként tartottak számon.

A csónak 1,6 méter hosszú és 80 centiméter széles, 40 centiméter magas. Az előzetes becslések szerint  i. sz. 830 és 950 között készült.

A lelet azért páratlan, mert ez az első olyan kenu, amelyet teljes egészében és nagyon jó állapotban találtak meg az egykoron maják lakta térségben

 – közölték régészek.

A maja vasútvonalat Délkelet-Mexikó idegenforgalmának fellendítésére építik, 1500 kilométeresre tervezik, nagy része a Yucatán-félszigeten halad majd. 2024-re tervezik megépíteni és azzal számolnak, hogy legalább hárommillió turistát fog évente szállítani.

Borítókép: a most felfedezett ősi maja kenu. Fotó: INAH

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.