A világon először fedeztek fel ezernél is több lábú állatot

Annak ellenére, hogy az állat neve az ezer (mille) és a láb (pes) latin szavakból származik, eddig még nem találtak olyan ezerlábút, amelynek több mint 750 lába lett volna – egészen mostanáig – írja a Híradó.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 12. 18. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrál tudósok felfedezték az első olyan ezerlábút, amelynek egészen pontosan 1306 lába van, amivel csúcstartónak számít a földön élő élőlények között. Az állatot 60 méterrel a föld alatt Nyugat-Ausztráliában, egy ásványkincsek feltárása céljából kialakított fúrólyukban találták meg.

A szem nélküli gerinctelen élőlénynek — 3,7 hüvelyk (9,5 centiméter) hosszú és 0,04 hüvelyk (egy milliméter) széles — 330 testszegmense, csápja, táplálkozásra szolgáló csőre és kúp alakú feje van.

Paul Marek, a Virginia Tech entomológiai tanszékének docense elmondta, ahhoz, hogy az állat lábait meg tudják számolni, egy nagy felbontású fotót kellett hogy készítsenek.

– Háromszor számoltam át a képen látható lábakat, ez körülbelül egy órát vett igénybe – mondta Marek, a Scientific Reports című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerzője.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.