időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

A világon először fedeztek fel ezernél is több lábú állatot

Forrás: hirado.hu
2021.12.18. 18:11 2021.12.18. 18:41
A világon először fedeztek fel ezernél is több lábú állatot

Annak ellenére, hogy az állat neve az ezer (mille) és a láb (pes) latin szavakból származik, eddig még nem találtak olyan ezerlábút, amelynek több mint 750 lába lett volna – egészen mostanáig – írja a Híradó.hu.

Ausztrál tudósok felfedezték az első olyan ezerlábút, amelynek egészen pontosan 1306 lába van, amivel csúcstartónak számít a földön élő élőlények között. Az állatot 60 méterrel a föld alatt Nyugat-Ausztráliában, egy ásványkincsek feltárása céljából kialakított fúrólyukban találták meg.

A szem nélküli gerinctelen élőlénynek — 3,7 hüvelyk (9,5 centiméter) hosszú és 0,04 hüvelyk (egy milliméter) széles — 330 testszegmense, csápja, táplálkozásra szolgáló csőre és kúp alakú feje van.

Paul Marek, a Virginia Tech entomológiai tanszékének docense elmondta, ahhoz, hogy az állat lábait meg tudják számolni, egy nagy felbontású fotót kellett hogy készítsenek.

– Háromszor számoltam át a képen látható lábakat, ez körülbelül egy órát vett igénybe – mondta Marek, a Scientific Reports című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerzője.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)