Sorra nyeri el a díjakat Karikó Katalin, íme 5+1 különleges közülük

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne hír arról, hogy Karikó Katalin valamilyen elismerésben, vagy díjban részesül. Ez nem is csoda, hiszen az mRNS alapú vakcinák kifejlesztésében elévülhetetlen érdemei vannak a magyar kutatónak, így reményeink szerint hamarosan magunk mögött hagyhatjuk a járványt. A hirado.hu a teljesség igénye nélkül bemutat néhányat abból a közel hetven díjból, amit Karikó Katalin az elmúlt év során kapott – olvasható a HIRADO.HU cikkében.

Forrás: HIRADO.HU2021. 12. 22. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Semmelweis Ignác-díj

Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe, így nem volt kérdés, hogy a legmagasabb szakmai díjjal jutalmazzuk munkásságát – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, miután Semmelweis Ignác-díjat adományozott a biokémikusnak, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiája szabadalmaztatójának.

Kásler Miklós, párhuzamot vonva Semmelweis Ignác és Karikó Katalin életpályája és munkássága között, azt mondta: Semmelweis Ignácéhoz hasonló tudománytörténeti értékű az a gondolat, amit a kutatónő fogalmazott meg évtizedekkel ezelőtt.

Mint mondta, Semmelweis megfigyelt egy jelenséget, egy klinikai tünetegyüttest, azt összevetette a patológiai lelettel, és megszületett a gondolat, ami a kettő között összefüggést fedezett fel, és magyarázattal szolgált. Minden szó, amit akkor Semmelweis Ignác leírt, máig igaz – emelte ki. Hasonló tudománytörténeti értékű az a gondolat is, amit Karikó Katalin megfogalmazott – hangoztatta a miniszter.

2. Széchenyi-díj

A világjárvány idején a kultúra, a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét. Erről Áder János köztársasági elnök beszélt az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadásán 2021. augusztus 20-án.

A díjazott lánya, Francia Zsuzsanna vette át a Karikó Katalinnak odaítélt Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Széchenyi-nagydíjat kapott Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként.

3. Bolyai-díj

Karikó Katalin kutatóbiológus kapta idén a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat – jelentette be a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriuma és alapítói.

Áder János köztársasági elnök átadja a Bolyai-díjat Karikó Katalinnak (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az 1998-ban alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget.

A 100 ezer euró pénzjutalommal járó elismerésről tizenöt tagú, független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további tizennégy tagjának felét a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, másik felét pedig a Bolyai-díj Alapítvány alapítói delegálják a magyar tudományos és gazdasági élet kiemelkedő személyiségei közül.

Karikó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő kapta a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a díjjal járó pénzösszeg felét, ötvenezer eurót, vagyis közel 18 millió forintot pedig a koronavírus-járvány árváit támogató Regőczi István Alapítványnak ajánlotta fel. Mindezt a közmédia Jónak lenni jó! egész napos műsorfolyamában jelentette be a kutató. Idén a közmédia jótékonysági akciója is a Regőczi alapítvány munkáját segíti, összesen 345 millió gyűlt össze.

4. Asztúria hercegnője-díj

A koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében részt vevő hét kutató, köztük Karikó Katalin nyerte el 2021-ben a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat tudomány és technológia kategóriában – hozta nyilvánosságra a döntését a zsűri Oviedóban.

VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letizia királyné, valamint Eleonóra trónörökös hercegnő és Zsófia hercegnő átnyújtja a 2021-es Asztúria Hercegnője-díjat Karikó Katalinnak (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

A magyar biológus mellett a kitüntetettek között van Drew Weissman amerikai immunológus, Ugur Sahin és Özlem Türeci német orvosok, Derrick Rossi kanadai biológius, Sarah Gilbert brit vakcinológus és Philip Felgner amerikai biokémikus.

A hét kutató 17 ország 48 jelöltje közül nyerte el az 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalommal és a világhírű Joan Miró szobrával járó elismerést, amelyet hagyományosan októberben adtak át Oviedóban ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében.

5. Emberi Méltóságért kitüntetés

Az Emberi Méltóságért kitüntetéssel ismerte el Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke munkásságát pénteken Budapesten az Emberi Méltóság Tanácsa.

Karikó Katalin miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte: Karikó Katalin jelenleg a világban az egyik legismertebb magyar, aki egy szörnyű időszakban olyan kutatási eredményt tudott felmutatni, amely reményt ad az emberiségnek.

5+1. A Közmédia Év Embere díj (2020)

Karikó Katalin kapta először a Közmédia Év Embere díjat 2020-ban. A hagyományteremtő céllal alapított díjat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA: a Közmédia Év Embere díjat minden év végén olyan embernek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire. A díjat 2021 májusában vette át a magyar tudós.

A közmédia elismerése Karikó díjai közül az egyik legelső volt, előtte csupán néhány elismerésben részesült a magyar kutató, aki azóta annyi díjat kap, hogy legutóbb úgy fogalmazott: ha értesítik egy újabbról, már inkább mást javasol maga helyett.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Semmelweis Ignác-díjjal kitüntetett Karikó Katalin (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.