A klímaváltozás miatt gyorsul két virágfaj terjedése az Antarktiszon

Csak két honos virágzó növény van az Antarktiszon és mindkét faj terjeszkedésében robbanás történt 2009-2019 között – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 02. 15. 15:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először észleltek ilyen jelenséget az Antarktiszon

Az Antarktiszon honos ritka növények gyorsabban növekednek a klímaváltozás miatt, ami potenciális fordulópontot mutathat a régió változó ökoszisztémáját illetően. A tudósok korábban már megfigyelték a klímaváltozás okozta fokozott növényi terjeszkedést az északi féltekén, de ez az első feljegyzett hasonló változás az déli Antarktiszon.

Nicoletta Cannone az olaszországi Insubria Egyetem botanikusa és környezettudósa valamint kollégái megmérték a Deschampsia antarctica és a Colobanthus quitensis, az Antarktisz e két őshonos virágzó növényének a növekedését a Signy-sziget számos heyszínén, 2009 és  2019 között.

Ezután összehasonlították megfigyeléseiket a korábbi 50 év vizsgálataival és azt találták, hogy nem csak sűrűbb lett a populáció e helyszíneken,

Hanem az éghajlat melegedésével évről évre gyorsabban nőttek a növények.

A Deschampsia nemzetségbeli faj annyit nőtt az elmúlt 10 évben, mint tette  korábban 50 év alatt 1960-tól 2009-ig, a Colobanthus quitensis pedig ötször annyit nőtt ugyanezen periódus idején.

Úgy véljük, amit most kezdünk látni, komoly változás, vagy egy fordulópont

– nyilatkozta a csapat egyik tagja, Peter Convey a Brit Antarktiszi Kutatás (British Antarctic Survey) nevű szervezet ökológusa.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.