Élet a kenguruerszényben

Az erszény belseje olyan, mint a kenguru bőrének textúrája, de szőrtelen. Puha, és az ember csuklójánál lévő bőrhöz hasonlítható. Az erszény belül nagyon meleg, ugyanolyan meleg, mint az anya testhőmérséklete, körülbelül 40,5 Celsius-fokos – idézi a LiveScience cikkét a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 08. 11:27
Debrecen, 2019. április 17. A Debreceni Állat- és Növénykert újszülött Bennett-kenguruja (Macropus rufogriseus) anyja erszényében a sajtóbemutató napján, 2019. április 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erszény igen gyakran hátrafelé, a kenguruknál azonban közismerten előre és felfelé nyílik. Az erszényt, főleg a kenguruk fejlett erszényét sokan „zsebhez” hasonlítják.

– Gondoljunk úgy a kenguru erszényére, mint egy kapucnis pulóverre, amelyet fordítva vesz fel az ember

– mondta Rick Schwartz, a San Diegó-i állatkert munkatársa.

A pulóver kapucnija az erszény, a húzózsinórok pedig az anya izmai, amelyekkel nyitja és zárja az erszényt.

Az erszény belseje olyan, mint a kenguru bőrének textúrája, de szőrtelen. Puha, és az ember csuklójánál lévő bőrhöz hasonlítható. Az erszény belül nagyon meleg, ugyanolyan meleg, mint az anya testhőmérséklete, körülbelül 40,5 Celsius-fokos olvasható a LiveScience oldalán.

A kenguruerszényben négy tejcsatorna található. Amikor azonban a nőstény kenguru 32 vagy 33 napos vemhesség után világra hozza a kicsinyét, az még nagyon fejletlen.

– Az újszülött kenguru, amely körülbelül akkora, mint egy babszem, és kevesebb, mint egy grammot nyom, mellső végtagjaival kúszik fel anyja erszényébe. Ott rátapad egy hosszúkás mellbimbóra, amelyen keresztül táplálékot vesz magához

– mondta Schwartz.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A nemrég világra jött állat körülbelül négy és fél, öt hónapig marad az erszényben, mielőtt előbújik, majd felfedezőútra indul, de mindig az anyja közelében marad, mielőtt visszatérne az erszényébe.

A következő hónapokban a kengurubébi egyre távolabb és hosszabb időre merészkedik anyja közeléből, de csak nyolc hónapos korában kezd igazán kalandvágyóvá válni. Tíz-tizenkét hónapos korában búcsút vesz korábbi szállásától, és ezután már nem ugrál vissza anyja erszényébe.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: A Debreceni Állat- és Növénykert újszülött Bennett-kenguruja anyja erszényében 2019. április 17-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.