Rövidfilmek segítenek, hogy megvédjük a fecskéket + videó

Sokat tehetünk műfészkek, sárgyűjtő helyek létesítésével, valamint fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával – írja a Vaol.hu.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 08. 8:23
Nicosia, 2020. június 3. Fecske eteti fiókáit egy nicosiai lakóház eresze alatti fészekben 2020. június 3-án. Tavasszal vándormadarak ezrei érkeznek Ciprusra, majd a költési idõszak és a nyár után, késõ õsszel indulnak a meleg afrikai országok felé. MTI/EPA/Katia Hrisztodulu Fotó: Katia Hrisztodulu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MME bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátokat. Műfészkek kihelyezésével, fecskebarát falfelújítással vagy fecskepelenkák felszerelésével is lehet készülni a tavasszal induló fecskevédelmi időszakra.

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól.

A folyamat megfordítása közös érdekünk

– hívja fel a figyelmet az MME közleményében, amelyben kiemeli, az egyesület a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti.

Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, a fészekleverések hatósági bejelentésével, valamint az ezek mellé még márciusban vagy áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtő helyek létesítésével, valamint az ember és fecske között lévő konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, függőlegesre faragásával lehet segíteni.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepük van egyebek mellett a fecskéknek és a denevéreknek, amelyek természetes úton csökkentik ezek számát.

A települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződésének hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske legalább egy kiló, a muslicától a nagyobb légy mérettartományába tartozó repülő rovart fogyaszt el a költési időszakban. Magyarországról 2010 óta akár kétmillió fecske is hiányozhat a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kiló, vagyis mintegy kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

A fecskevédelmi időszakkal kapcsolatban további videók az MME honlapján érhetők el.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Fiókáit etető fecske (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.