Elképesztő űrsétát tett két űrhajós

Hétórás űrséta után visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán a német Matthias Maurer és az amerikai Raja Chari űrhajós – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 24. 15:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal által megosztott videófelvételeken látható, amint a két kozmonauta szerda este egy zsilipen keresztül visszatért az ISS-re.

A két űrhajós azért hagyta el az űrállomást, hogy új csöveket szereljen fel egy hűtőrendszerre, kicseréljen egy kamerát, továbbá csatlakoztasson egy áram- és adatkapcsolatot a Bartolomeo európai kutatási platformon. Az űrséták fizikailag nagyon megterhelőek, és nagyon részletes tervezést igényelnek írta a DPA német hírügynökség.

Az 52 éves Maurer számára ez volt az első, több mint 400 kilométerrel a Föld felszíne fölött végrehajtott űrrepülésen kívüli küldetés. Ő a 12. német az űrben és a negyedik az ISS-en. Első űrsétája nagyon jól sikerült. Miután visszatért az űrállomásra, észrevették, hogy a sisakjában némi víz gyűlt össze.

A NASA földi irányítása szerint Maurer nem volt veszélyben.

Bár némi vizet észleltek Matthias sisakjában, űrsétázóink fittek, egészségesek és jólesően kimerültek – írta a Twitter közösségi oldalon az Európai Űrügynökség (ESA).

Maurernek meg kellett küzdeni néhány kisebb problémával. Először is meglazult a kamera a sisakján, amelyet aztán ideiglenesen dróttal rögzítettek, Ez átmenetileg hátráltatta a munkát. Ezt követően belegabalyodott a köldökzsinórba, de az irányítóközpont utasításai segítségével ki tudta magát szabadítani.

Ennek ellenére Maurer és Chari a NASA szerint elvégezte legfontosabb feladatát. A páros néhány másodlagos feladatot egy későbbi űrsétára halasztott.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.