Letiltotta az Európai Űrügynökség az oroszokkal közös Mars-programot

Leállította az Európai Űrügynökség az oroszokkal közös Mars-programot. A terv szerint egy űrrakéta szeptemberben indult volna útnak, hogy az élet nyomait kutassa a Marson, azonban a korábbi megállapodás szerint a rakétát és a Marsra szálló egységet Moszkva biztosította volna.

Munkatársunktól
2022. 03. 17. 21:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) csütörtökön úgy döntött, hogy az orosz űrhivatallal közös Mars-missziója nem indul el idén az ukrajnai háború miatt. Az ESA tagállamai hivatalosan csütörtökön szavazták meg, hogy felfüggesztik az Oroszországgal közös ExoMars missziót – írta meg a brüsszeli Politico. Az Európai Űrügynökség a közleményében úgy fogalmazott: 

Elítélik az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, és teljes mértékben egyetértenek az Oroszországgal szemben kivetett büntetőintézkedésekkel.

 Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy a Nemzetközi Űrállomás működése zavartalan. A terv eredetileg az volt, hogy idén ősszel a kazahsztáni Bajkonur nevű űrrepülőtérről indítják útnak az ExoMars űrrepülőt, mégpedig azzal a céllal, hogy kiderítsék, volt-e valaha élet a Marson, az ESA vezetősége azonban egy párizsi találkozót követően elvetette ezt a tervet. A marsi élet jelei után kutató űrrobot a tervek szerint nyolc hónappal később landolt volna a vörös bolygón az orosz hardver segítségével. Az űrhajó raktárba kerül, amíg ki nem derül, hogyan indulhat a Marsra.

Az ESA tovább vizsgálja a lehetőségeket, az opciók között szerepel az is, hogy később újrakezdődhet az együttműködés az orosz Roszkozmosszal, de felmerült az is, hogy a hiányzó technológia kiépítésére új partnereket keresnek; utóbbi esetben mindenekelőtt az Egyesült Államok jöhet szóba.

Azt a döntést hoztuk, hogy a jelenlegi körülmények, különösen a tagországaink által bevezetett szankciók miatt ez az indítás nem valósulhat meg

– fogalmazott csütörtökön Josef Aschbacher, az ügynökség főigazgatója. Elmondta azt is, hogy reálisan nézve az űrrepülő indítása leghamarabb 2026-ban valósulhat meg. Kitért arra is, hogy már megkezdődtek a tárgyalások az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatallal (NASA) arról, hogy csatlakozzanak a projekthez, arról azonban majd az ügynökség 22 tagállama dönt, hogy ez ügyben lesz-e továbblépés még az idén.

Borítókép: Az orosz Szojuz MS–13 űrhajó indítása Kazahsztánból 2019-ben (Fotó: AFP/Getty Images/Kirill Kudrjavcev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.