Csodával határos módon élték túl az ausztrál bozóttüzeket

Ausztrál tudósok egy új békafajt fedeztek fel Queensland délkeleti részén, de már veszélyeztetettnek is minősítették. Az új hegyi békafaj egyetlen ismert élőhelyét a világörökség részét képező gondwanai esőerdők jelentik, amelyek óriási területen leégtek a 2019–2020-as „fekete nyári” bozóttüzek során.

Forrás: Origo.hu2022. 05. 03. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Philoria knowlesi névre keresztelt békát a sydney-i környezetvédő, Ross Knowles után nevezték el a kiterjedt genetikai vizsgálatoknak köszönhetően.Queensland környezetvédelmi minisztériuma közölte, hogy lépéseket tesznek az újonnan azonosított faj élőhelyének védelme érdekében – olvasható az Origó cikkében.
Az erdőőrök számos intézkedést tesznek annak érdekében, hogy támogassák a tűz által érintett területek helyreállítását– mondta Harry Hines vezető természetvédelmi tiszt a The Guardian online portálnak.

A Newcastle-i Egyetem professzora, Michael Mahony szerint a béka élőhelye, a világörökség részét képező Gondwana esőerdők különös jelentőséggel bírnak Ausztrália növény- és állatvilágának fejlődése szempontjából.
Jelenleg hét hegyi békafajt ismerünk, amelyek közül hat csak a Gondwana esőerdő területén található– mutatott rá a szakember.

Az aktuális felfedezés a queenslandi kormány ökológusai, a Newcastle-i Egyetem, a South Cross Egyetem, a CSIRO és a Dél-Ausztrál Múzeum közös erőfeszítésének része. A tudósok már 2006 óta gyűjtik és elemezik az esőerdőben élő hegyi békák DNS-ét. Az elmúlt 16 évben megerősítették, hogy mindegyikük különálló faj.Az újonnan felfedezett Philoria Knowlesi a barna különböző árnyalataiban pompázik, és mély „bop”-szerű károgást ad ki.Tavasszal és kora nyáron kis lápokban és hegyi patakok partján szaporodik. Párzáskor a hím egy úgynevezett kis szaporítókamrát hoz létre, ahol az ebihalak fejlődhetnek.
A szakemberek szerint a Philoria Knowlesi legnagyobb veszélyforrását az élőhelyek elvesztése jelenti, így az erdőőrök azon dolgoznak, hogy távol tartsák a kóbor marhákat, megfékezzék a vaddisznókat és a gyomokat, illetve csökkentsék a jövőbeni bozóttüzek kockázatát.

A bozóttüzek utáni helyreállítására szolgáló nemzeti alap egy részét a gondwanai esőerdők védelmére fordítják, ebből 3,85 millió dollárt (mintegy 1,4 milliárd forintot) a világörökség ikonjának számító helyreállítási projektekre.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.