Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, először is meg kell értenünk, hogyan működik a mikrohullámú sütő.A kis sütő egy magnetron nevű eszközre támaszkodik, egy vákuumcsőre, amelyen keresztül mágneses mező áramlik. Az eszköz elektronokat pörget, és 2,5 gigahertzes (vagyis másodpercenként 2,5 milliárdszoros) frekvenciájú elektromágneses hullámokat hoz létre– mondta Aaron Slepkov, az ontariói Trent Egyetem fizikusa a Live Science-nek – olvasható az Origó cikkében.
Miért szikráznak a fémeszközök a mikrohullámú sütőben?
Kora reggel van, és az ön álmos szemű figyelme egy adag instant zabpehelyre irányul. Beteszi a tálat a mikrohullámú sütőbe, megnyomja az indítógombot és hirtelen pánikba esik, amikor a konyhában mini tűzijáték kezdődik. A kanál – a tálban felejtette a kanalat! De pontosan miért is bocsát ki szikrákat a fém, ha a 20. század közepi technológia egyik csodájának teszik ki?

Minden anyag esetében vannak bizonyos frekvenciák, amelyeken különösen jól elnyelik a hullámokat, és a 2,5 gigahertz történetesen ez a frekvencia a víz esetében. Mivel a legtöbb dolog, amit megeszünk, vízzel van teli, ezek az ételek elnyelik a mikrohullámok energiáját, és felmelegednek.Érdekes módon nem a 2,5 gigahertz a leghatékonyabb frekvencia a víz felmelegítésére, mondta Slepkov.Ez azért van, mert a mikrohullámot feltaláló Raytheon cég észrevette, hogy a nagy hatékonyságú frekvenciák túl jól végzik a dolgukat. A vízmolekulák a legfelső rétegben, például egy levesben, elnyelnék az összes hőt, így csak az első néhány milliomod része forrna fel, és az alatta lévő víz hideg maradna.
Most pedig a szikrázó fémről. Amikor a mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek egy fémes anyaggal, az anyag felszínén lévő elektronok szétszóródnak– magyarázta Slepkov. Ez nem okoz problémát, ha a fém mindenhol sima. Ahol azonban van egy él, például egy villa fogainál, ott a töltések felhalmozódhatnak, és nagy feszültségkoncentrációt eredményezhetnek.
Ha ez elég magas, akkor a levegőben levő molekulákról letéphet egy elektront, ami szikrát és ionizált (vagy töltött) molekulát hoz létre– mondta Slepkov.
Az ionizált részecskék még erősebben elnyelik a mikrohullámokat, mint a víz, így ha egyszer megjelenik egy szikra, még több mikrohullámot szív be, ami még több molekulát ionizál, így a szikra tűzgömbként növekszik.
További Mozaik híreink
Általában ilyen esemény csak egy durva élekkel rendelkező fémtárgyban fordulhat elő. Ezért van az, hogy ha fogunk egy alumíniumfóliát, és egy lapos körbe tesszük, akkor lehet, hogy egyáltalán nem szikrázik– mondta Slepkov. De ha golyóvá gyűrjük, akkor gyorsan szikrázik.
Bár ezek a szikrák kárt okozhatnak a mikrohullámú sütőben, a Mental Floss cikke szerint bármilyen ételt tökéletesen meg lehet enni utána (arra az esetre, ha tényleg a zabpehelyben felejtette volna a kanalat).
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Ezt mondta Orbán Viktor Gyurcsány lemondásáról és válásáról

Összeesett és meghalt egy vevő egy debreceni áruházban

„Ezért játszott annyit idén Dominik” – Szoboszlai miatt vonták kérdőre a Liverpool edzőjét

Hivatalos: meggondolták magukat a kínaiak a szegedi Byd-gyárról – mégse csak elektromos autókat fognak gyártani, de ennek megvan az oka

Hátborzongató bejelentést tettek a tudósok: megfejthették a fekete lyuk titkát

Felkészült a válaszlépésre Orbán Viktor: már meg is tette a szükséges intézkedéseket

Kovács Kokó István visszatér a ringbe – nem akárkivel csap össze

Hét meccs után szenvedett vereséget a Hertha

Bayer Zsolt: Vadászjelenetek Alsó-Alvilágból

Óriási szenzáció Tatabányán: kihalás szélén álló fajt találtak a Csónakázó-tóban + videó

Ez gyors volt! Máris kiderült mi áll Gyurcsány Ferenc lemondása mögött

A Győr a szakadék szélére taszította a Fehérvárt
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.