Veszélyes vegyi anyagokat mutattak ki több strandpapucsban és fürdőruhában

Fürdőruhák, strandmatracok, strandpapucsok, hűtőtáskák, kerti cuccok – a nyári, szezonális termékek 16 százaléka tartalmaz a megengedettnél több veszélyes vegyi anyagot, mutatta ki a Kemi svéd vegyianyag-ügynökség. A probléma az online piactereken a legsúlyosabb, de még a nagyobb üzletláncoknál is kifogásolható volt számos termék – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 06. 05. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás során a Kemi 82 cég 266 termékét vizsgálta meg, kifejezetten a nyári szezonra készített, olcsó termékekre koncentráltak. Azt találták, hogy

• a puha műanyag termékekben veszélyesen magas mértékben voltak jelen a ftalátok, a rövid láncú klórozott paraffinok, illetve néhány esetben az ólom és a kadmium is.
• Az elektronikai cikkek esetében gyakran használnak forrasztás céljából ólmot.

Komoly aggodalomra ad okot az, hogy a nyári szezonra szánt termékek túl magas mértékben tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat.

Korábban már írt a Tudatos Vásárlók Egyesülete arról, hogy a termékek 2/3-a nem biztonságos a legnagyobb online piactereken, ahogy arról is, hol ellenőrizhetjük, mik a legveszélyesebb termékek az unióban és Magyarországon.

Noha általában a most bevizsgált termékekből egy-egy önmagában nem jelent komoly kockázatot, az egyes veszélyes anyagot tartalmazó termékek hatása összeadódik, és növeli a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettségünket. A nyári szezon termékei ráadásul tipikusan olyanok, hogy sokat érintkeznek a testünkkel, ezek az említett veszélyes anyagok pedig bizonyítottan károsíthatják az idegrendszert, feltehetően rákot okoznak, és negatív hatással vannak a termékenységre – nyilatkozta az eredményről Frida Ramström, a vegyianyag-ügynökség munkatársa.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.