Hegyi legendák: Így „született meg” a Jeti és a Nagylábú

Szinte minden észlelés a misztikus lények váratlan felbukkanására, majd eltűnésére utal.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 29. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagylábúak lábmérete igencsak figyelemre méltó, ám „ökológiai lábnyomuk” meglehetősen elenyésző, mivel a kiöntött lábnyomok eredetisége igencsak kétes, más bizonyíték pedig nemigen támasztja alá a létezésüket – olvasható az Origó cikkében.

– De vajon csakugyan létezhetnek-e? És ha igen: van-e bármiféle kapcsolat a jetik és más kriptidek közt?

A sok észlelés ellenére egyelőre semmilyen bizonyíték sem támasztja alá a létezésüket

Amíg a jeti a Himalája állítólagos lakója, addig a Big Foot (Nagylábú) Amerikában rejtőzködik, míg Kanadában sasquatchnak hívják. A három lény nem teljesen azonos, de mindhárom hatalmas, majomszerű emlősállat.

Zavarba ejtően sok „észlelés” említi őket, a legismertebb talán Sir Edmund Hillary nevéhez fűződik, aki az 1953-as expedíciója során állítólag látott egy háromméteres jetit a Csomolungmán.

A tetemes észlelések ellenére egyelőre semmilyen tárgyi bizonyíték nem szól a létezésük mellett,

ám a kripto-zoológia számára – ami mára egy önálló, bár vitatott „tudományággá”" nőtte ki magát – ez nem jelent komolyabb nehézséget, ugyanis a kripo-zoológusok fantáziája kifogyhatatlan bőséggel ontja magából a jeti létét igazoló újabb és újabb elméleteket. A legrelevánsabbak közül most csupán kettőt említenénk.

Egy kevésbé átgondolt teória szerint ezek a kriptidek saját belső félelmeink kivetülései, egyfajta materializálódott projektációk. Ez a teória eléggé gyenge lábakon áll, hiszen a jetik kizárólag helyhez kötötten bukkannak föl. Somogyban például még senki sem találkozott velük, pedig ott is akadnak sötét és kihalt területek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.