A volt NDK művészetét bemutató múzeum nyílt Potsdamban

Az egykori kommunista Kelet-Németország művészetéből ízelítőt kínáló új múzeum nyílt a hétvégén a Berlin melletti Potsdamban, a Minsk nevű, hajdan népszerű, az 1970-es években emelt vendéglátóipari komplexum átalakított épületében.

Forrás: MTI2022. 09. 26. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején kedvelt kirándulási célpontnak számító, tágas teraszokkal rendelkező étterem a berlini fal leomlása után még évekig vendéglőként üzemelt, ám idővel úgy lepusztult, hogy 2019-ben eladták Hasso Plattner mecénásnak, üzletembernek, aki felújította és saját gyűjteménye kiállítóhelyévé alakíttatta át két év alatt.

A nyitóhétvégére mind a 3200 belépőjegyet hamar elkapkodták.

A teraszétteremnek nevezett hatalmas vendéglátóhely helyiségeiben elsősorban a Plattner gyűjteményében lévő, a volt NDK-ban készült műalkotásokat teszik hozzáférhetővé a nagyközönség számára, de bemutatkozási lehetőséget kapnak kortárs alkotók is.

Az első, január közepéig látható kiállításon a német Wolfgang Mattheuer és a kanadai Stan Douglas műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

Borítókép: A Minsk épülete (Fotó: Dasminsk.de)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.