időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Már azt is tudhatjuk, hány hangya él a Földön

2022.09.20. 08:50 2022.09.20. 16:49
Már azt is tudhatjuk, hány hangya él a Földön

Becslések szerint a hatlábú rovarok együttes súlya meghaladja az összes vadon élő madárét és emlősét együttvéve – olvasható a Feol.hu cikkében.

Húszezermilliárdra becsüli a Földön a talajban és a fákon élő hangyák számát egy nemzetközi kutatócsoport; ez azt jelenti, hogy minden emberre 2,5 millió hangya jut.

A Würzburgi Egyetem kutatója, Patrick Schultheiss vezette kutatócsoport becslései szerint a hatlábú rovarok együttes súlya meghaladja az összes vadon élő madárét és emlősét együttvéve.

Mivel egyes régiókról és a hangyák egyes élettereiről nincsenek adatok, a kutatók szerint a rovarok valós száma még a becsültnél is nagyobb lehet

– idézi a Feol.hu a tanulmányt, melyet hétfőn közölt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings (PNAS).

A tanulmány szerzői 450 hangyakutatást értékeltek ki, ezek az összes kontinens 1300 élőhelyéről tartalmaztak adatokat, és lefedték a legjelentősebb olyan természetes élőhelyeket, ahol a hangyák előfordulnak a felszínen.

Korábbi becslések sokkal kevesebbre taksálták a Földön élő hangyák számát, két amerikai biológus 1994-ben például 1 és 10 ezer milliárd közé becsülte a globális populációt. A friss kutatás szerzői szerint ez azzal magyarázható, hogy a két amerikai tudós csak dél-angliai régiókban mérte a hangyasűrűséget és ezt vetítette ki a Föld egészére.

A PNAS-ban közölt kutatás szerint a felszínen élő hangyák közel kétharmada (61 százaléka) a trópusi esőerdőkben és a trópusi szavannákon él. 

A hangyáknak több mint 15 ezer faja és alfaja van, de a valós szám ennél nagyobb is lehet, mert létezhetnek még felfedezetlen fajok is. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hangyák jelentősen hozzájárulnak az ökoszisztémák fennmaradásához, például azzal, hogy terjesztik a növények magvait.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.