Nukleárishulladék-temetőt épít Svájc a német határ mellett

Az atomerőmű működése során keletkező nukleáris hulladék felszíni tárolása rendkívül kockázatos. A svájciak azonban úgy gondolják, megtalálták a legjobb megoldást a radioaktív hulladék tárolására. A sugárzó anyagok biztonságos elhelyezését Svájc egy új projekt keretében valósítaná meg, ahol a sugárzó hulladékot mélyen a föld alá, agyagba temetnék el. Utánajártunk, hogy Magyarországon hol és hogyan tárolják az atomhulladékot.

MAGYAR NEMZET
Forrás: The Guardian2022. 09. 26. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel ötven éven át kutatva a svájci hatóságok kijelölték a helyét a hosszú távú atomtemetőnek Svájc északi részén,  ahol egy mély geológiai tárolót helyeztek el a radioaktív hulladékok számára.

A radioaktív hulladék felszíni tárolása rendkívül kockázatos, azonban a svájciak azonban úgy gondolják, megtalálták a legjobb megoldást. Az „évszázad projektjében” a kiégett nukleáris üzemanyagot mélyen a föld alá, agyagba temetik el.

Mit talált ki Svájc az atomhulladék tárolására? 

Az ország radioaktív hulladékainak kezeléséért felelős szervezet szeptember elején jelentette be, hogy a Nördlich Lägern régió a legjobb három földalatti tárolóhely közül, amelyeket fontolgattak.

A tisztviselők „Nördlich Lägernt választották a legbiztonságosabb helyszínnek egy mély geológiai tárolóhelynek” – mondta Felix Glauser, a Radioaktív Hulladékok Ártalmatlanításának Nemzeti Szövetkezet (Nagra) szóvivője egy e-mailben az AFP-nek, megerősítve a Keystone svájci hírügynökség jelentését.

A kiterjedt vizsgálatok kimutatták, hogy a Nördlich Lägern a legalkalmasabb helyszín, és a legnagyobb biztonsági tartalékokkal rendelkezik

 – tette hozzá.

A sugárzó hulladékok új tárolásáról, a javaslatok benyújtása után, a svájci kormánynak 2029-ig kell meghoznia a végső döntést, bár valószínű, hogy egy népszavazást is kell  majd rendezni róla.

Swiss repository for nuclear waste in the municipality of Stadel
Egy drónnal készített fényképen a Haberstal látható Windlachban, Stadel községben 2022. szeptember 9-én. A Radioaktív Hulladékok Ártalmatlanításának Nemzeti Szövetkezete (Nagra) úgy döntött, hogy a svájci Zürich és Aargau kantonban található Stadel Haberstalban mély geológiai tárolót helyeznek el a Northern Lagernben. Az atomerőmű működése során keletkező nukleáris hulladék felszíni tárolása rendkívül kockázatos. A sugárzó anyagok biztonságos elhelyezését Svájc egy új projekt keretében valósítaná meg, ahol a sugárzó hulladékot mélyen a föld alá, agyagba temetnék el.  Fotó: EPA/Michael Buholzer drónfelvétele

 

Miért szükséges a nukleáris hulladéknak új tárolóhelyet találni?

Svájc fél évszázada üzemeltet nukleáris erőműveket. A felhalmozódott radioaktív hulladékot most egy ideiglenes raktárban őrzik, Würenlingenben, 9,3 mérföldre (15 kilométerre) a német határtól. A japán fukusimai erőmű 2011-es nukleáris balesete után döntött úgy Svájc, hogy fokozatosan megszünteti az atomenergiát: reaktorai mindaddig működhetnek, amíg biztonságban maradnak – írja a Guardian

Az új létesítménnyel Svájc azt reméli, hogy csatlakozhat ahhoz az elit klubhoz, melynek tagjai földalatti tárolókban oldják meg a sugárzó anyagok biztonságos, hosszú távú tárolását. Ilyen tárolót eddig csak Finnország épített, de hasonlót terveznek Franciaországban is.  

Svájcban az előrejelzések szerint 83 ezer köbméter nukleáris hulladékot kell majd elásni, köztük néhány nagy aktivitású hulladékot is. Ez a mennyiség a beznaui, gosgeni és leibstadti atomerőművek 60 éves üzemi élettartamának, valamint a Muhleberg 2019-es bezárása előtti 47 évnek felel meg.

A föld alatti nukleáris hulladéksírok feltöltését 2060-ig kell elkezdeni, és valamikor a XXII. században tervezik végleg lezárni.

A sugárzó anyagok veszélyeire a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is rendszeresen felhívja a figyelmet. Legutóbb a zaporizzsjai atomerőmű kapcsán fogalmazta meg a aggodalmát a NAÜ, ami Ukrajna és egyúttal Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve. 

Szeptember 14-én határozatban szólították fel Oroszországot, hogy csapataik hagyják el a zaporizzsjai atomerőmű területét. Az aggodalom nem alaptalan, többen tartanak attól, hogy az atomerőműnél folytatott felelőtlen harcok a csernobili atomerőmű-balesethez hasonló világméretű katasztrófát okozhat.

Magyarországon hol és hogyan tárolják az atomhulladékot?

Az atomerőmű üzemeltetésekor keletkező szilárd halmazállapotú radioaktív hulladék többségét 200 literes acélhordókban, tömörített formában tárolják. A hulladékokat csak szilárd formában lehet véglegesen elhelyezni, így a  folyékony nukleáris hulladékot tartályokban összegyűjtik az atomerőműben, majd megszilárdítják, mielőtt a végleges tárolóba szállítanák – olvasható a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján.

A Paksi Atomerőmű működése közben kis  és közepes aktivitású radioaktív hulladék is keletkezik, melyet a tárolási célra létesített bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban helyeznek el. 

Milyen új módszerek vannak a nukleáris hulladék tárolására? 

Az eredeti tárolási koncepcióban a hordókat vasbeton konténerekbe helyezték, a fennmaradó üres teret pedig inaktív betonnal töltötték ki. Az RHK információi alapján, 2017. májusában megtelt az első tárolókamra, így a jövőben az új, kettes kamrába folytatódik a hulladékok leszállítása. 

A paksi atomhulladékok tárolásához a korábbinál gazdaságosabb és helytakarékosabb koncepciót találtak ki. 

Egy kompakt hulladékcsomagot hoznak létre, ami egy négy hordót befogadni képes, cementpéppel kitöltött fémkonténert jelent. A hulladékcsomagot tárolókamrákban kialakított vasbeton medencében tárolják.

A betárolással egy időben, az ellenőrzött zónán kívül folyamatosan zajlik a tároló bővítése. A jelenlegi tárolókamrákon kívül, a következő években további két tárolókamra kialakítását is tervezik, mellyel a tároló teljes befogadóképessége 20 ezer köbméter lesz, így a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok számára is elegendő hely lesz.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. nagy figyelmet fordít a sugárzó anyagok biztonságos tárolására. Az Országos Atomenergia-hivatal közlése alapján, az RHK dolgozói rendszeres védelmi gyakorlatot tartanak. A kiégett kazetták átmeneti tárolójának éves fizikai védelmi gyakorlatát szeptember 26-i héten tartják a hatóságok felügyelete mellett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.