időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A hangsebesség háromszorosával repeszthet az új hiperszonikus utasszállító + videó

Forrás: Híradó.hu
2022.10.03. 14:14 2022.10.03. 14:46
A hangsebesség háromszorosával repeszthet az új hiperszonikus utasszállító + videó

Egy új szuperszonikus utasszállító repülőgép tervein ámulnak a légi közlekedés szerelmesei. Az egyelőre csak elméletben létező jármű a hangsebesség háromszorosával mindössze 80 perc alatt tudná megtenni a New York és London közötti távot – olvasható a Híradó.hu cikkében.

A Hyper Sting névre keresztelt koncepcionális repülőgép közel kétszer akkora lenne, és kétszer olyan gyorsan közlekedne, mint a világ utolsó kereskedelmi szuperszonikus repülőgépe, a Concorde, amelyet 2003-ban vontak ki a forgalomból – számolt be a Yow York Post.

A 100 méter hosszúra és 51 méter szárnyfesztávolságúra tervezett szuperszonikus légi járművön akár 170 utas is elférhet, és ha sikerül a kivitelezése, és óránkénti 4000 kilométeres sebességgel – a hangsebesség több mint háromszorosával – közlekedhet.

A Concorde zseniális gépezet volt, nemes kísérlet, de túl sok káros anyagot bocsátott ki a környezetbe, túl sok zajt okozott a közösségeinkben, és túl drága volt az üzemeltetése

 – mondta a The U. S. Sun című lapnak az utasszállító spanyol tervezője, Oscar Viñals.

A Hyper Stinget egy kis atomreaktor által működtetett torlósugár-hajtóművekkel szerelnék fel. Szükség lenne továbbá egy hidegfúziós atomreaktorra is, amely egyelőre csak koncepcióként, elméleti síkon létezik.

A szuperszonikus repülés új korszaka talán már a küszöbön áll, de a hangsebességnél gyorsabb repülésnek megvannak a maga kihívásai, amelyeket le kell küzdenünk” – fogalmazott Viñals.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Hyper Sting (Fotó: YouTube/Képernyőkép) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.